Tort Rafaello

Tort Rafaello

Na urodziny mojej córki postanowiłam zrobić tort rafaello.

Jak to w torcie bazą ciasta jest biszkopt.

Ciasto jest przełożone masą z serka mascarpone i śmietanki kremówki oraz wiórkami kokosowymi.

Do tego wkładka z bezy z migdałami, która dodaje całości charakteru.

Tort Rafaello jest lekki, ma smak kokosa i migdała.

Przygotowanie można rozłożyć sobie na dwa dni. Piewrwszego dnia upiec biszkopt i bezę, a kolejnego zrobić krem i zlożyć całość.

Idealna na fanów pralinek Rafaello, ale nie tylko im będzie smakował.

biszkopt :

  • 6 jajek
  • 0,75 szkl mąki pszennej
  • 0,75 szkl cukru

beza :

  • 2 białka jajek kurzych
  • 0,5 szkl mielonych migdałów
  • 0,25 szkl cukru pudru
  • 50 g migdałów ( słupki lub płatki)
  • szczypta soli

masa :

  • 400 g serka mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki
  • 0,25 szkl cukru
  • 0,75 szkl wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo do ozdoby :

  • wiórki kokosowe
  • pralinki rafaello
  • platki migdałów

tort kokosowy z migdałami, rafaello

Biszkopt :

Oddzielić żółtka od białek.

Białka ubić na sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i dodać kolejno cukier porcjami, a następnie żółtka.

Mąkę dodać na końcu i delikatnie wymieszać.

Dno tortownicy ( średnica 22 lub 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi można posmarować masłem.

Do przygotowanej formy wlać ciasto. Wyrównać.

Piec w 180 º C przez 45 minut.

tort kokosowy z migdałami, rafaello

Beza :

Białka  z solą ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania małymi porcjami wsypywać cukier.

Na koniec dodać mielone migdały i delikatnie wymieszać.

Na papierze do pieczenia odrysować dno tortownicy w której pieczony był biszkopt.

Bezę rozłożyć na nim tak, że by do brzegów został ok. 1 centymetr wolnego.

Wierzch posypać kawałkami migdałów.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 º C.

Obniżyć temperaturę do 150 º C i piec przez 1, 5 godziny, jeśli beza zacznie brązowieć zmniejszyć temperaturę o 10 stopni.

tort kokosowy z migdałami, rafaello

Krem :

Serek i śmietanę ubić razem na puszysta masę.

Pod koniec ubijania dodać porcjami cukier  oraz ekstrakt waniliowy.

Na koniec delikatnie wmieszać w krem wiórki kokosowe.

Jeżeli biszkopt jest nierówny nadmiar ciasta ściąć, a to co zostanie przekroić na pół.

Dolną część posmarować kremem i przykryć bezą.

Bezę posmarować kremem i przykryć drugą połową biszkoptu.

Górę i boki posmarować pozostałym kremem.

tort kokosowy z migdałami, rafaello tort kokosowy z migdałami, rafaello

tort kokosowy z migdałami, rafaello tort kokosowy z migdałami, rafaello

tort kokosowy z migdałami, rafaello tort kokosowy z migdałami, rafaello

Płatki migdałowe uprażyć na patelni. Przestudzić i obsypać nim boki tortu.

Górę tortu posypać wiórkami kokosowymi .

Ozdobić kulkami rafaello.

Schłodzić w lodówce.

tort kokosowy z migdałami, rafaello

Smacznego.

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

9.7/10 - (3 votes)


13 thoughts on “Tort Rafaello”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here