Tort jeżynowy

Tort jeżynowy
10/10 - (2 votes)

Kolejny tort. Biszkopt, bita śmietana i jeżyny. Bardzo smaczne połączenia. Tym razem dla mojej małej, a raczej dużej dziewczynki.

biszkopt :

  • 6 jajek
  • 0,5 szkl ( 80 g ) mąki
  • 0,5 szkl ( 100 g ) cukru

warstwa śmietanowa :

  • 200 g śmietany kremówki
  • 30 g cukru

warstwa jeżynowa :

  • 400 g jeżyn
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka żelatyny
  • woda do rozpuszczenia żelatyny

dekoracja tortu :

  • 200 g śmietany kremówki
  • 30 g cukru
  • barwnik spożywczy
  • groszek cukrowy ( mały i duży )

Tort jeżynowy

Przygotować biszkopt.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodać kolejno cukier i żółtka. Zmniejszyć obroty i lekko mieszając dodać mąkę. Całość przelać do wyłożonej papierem formy. Piec w 180ºC przez ok. 30 minut. Tortownica 2

Jeżyny z cukrem zmiksować i przetrzeć przez sitko. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Dodać do jeżyn doprawionych sokiem z cytryny.

Śmietanę ubić na sztywno, zmniejszyć obroty i dodać cukier.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół. włożyć do tortownicy. Nałożyć śmietanę, na nią jeżyny i przykryć drugą połową ciasta.

Wstawić do lodówki na kilka godzin, do zastygnięcia.

Śmietanę ubić, dodać cukier i barwnik, ale nie jest on konieczny.

Ciasto wyjąć z formy i posmarować śmietaną. Udekorować. U mnie były to groszki cukrowe. Ale jak zawsze przy dekorowaniu każdy robi to co lubi, alebo czym sprawi przyjemność jubilatowi :)

Tort jeżynowy

Smacznego :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here