Tarta z mięsem i cukinią

Tarta z mięsem i cukinią
9.7/10 - (3 votes)

Tatra z mięsem mielonym, cukinią i serem.

Trochę takie czyszczenie lodówki było.

Smaczna na ciepło i na zimno.

kruchy spód :

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • szczypta soli

farsz mięsny :

  • 100 g mięsa mielonego ( u mnie łopatka wieprzowa )
  • ½ małej  ( 50 g ) cebuli
  • 1 ( 150 g ) pomidor
  • 1 łyżka ( 10 g ) oleju
  • sól, pieprz

dodatkowo :

  • 1 mały ( 300 g ) kabaczek
  • 100 g tartego sera ( u mnie chedar )

tarta z mięsem i cukinią

Zagnieść kruche ciasto.

Uformować z ciasta kulę.

Rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty ∅24 cm.

Formę z ciastem wstawić na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 20 minut.

Cebulę drobno pokroić.

Poddusić na oleju, dodać drobno pokrojony pomidor, dusić do odparowania nadmiaru płynu. Przestudzić.

Mięso wymieszać z masą cebulową, doprawić i wyłożyć na podpieczony spód. Kabaczka pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na mięsie, posypać serem.

Piec w 180°C przez 30 minut.

tarta z mięsem i cukinią

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here