Tarta z mięsem i cukinią
Tatra z mięsem mielonym, kabaczkiem i kruchym serem. Trochę takie czyszczenie lodówki w moim wypadku. Smaczna na ciepło i na zimno.
kruchy spód :
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 1 jajko
- szczypta soli
farsz mięsny :
- 100 g mięsa mielonego ( u mnie łopatka wieprzowa )
- 1/2 małej ( 50 g ) cebuli
- 1 szt ( 150 g ) pomidor
- 1 łyżka ( 10 g ) oleju
- sól, pieprz
dodatkowo :
- 1 mały ( 300 g ) kabaczek
- 100 g tartego sera ( u mnie chedar )
Zagnieść kruche ciasto. Wylepić formę na tarte. Wstawić na godzinę do lodówki. Piec przez 180°C przez 20 minut.
Cebulę drobno pokroić. Poddusić na oleju, dodać drobno pokrojony pomidor, dusić do odparowania nadmiaru płynu. Przestudzić.
Mięso wymieszać z masą cebulową, doprawić i wyłożyć na podpieczony spód. Kabaczka pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na mięsie, posypać serem.
Piec w 180°C przez 30 minut.
Smacznego :)