Tarta z mięsem i cukinią

Tatra z mięsem mielonym, cukinią i serem.
Trochę takie czyszczenie lodówki było.
Smaczna na ciepło i na zimno.
kruchy spód :
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 1 jajko
- szczypta soli
farsz mięsny :
- 100 g mięsa mielonego ( u mnie łopatka wieprzowa )
- ½ małej ( 50 g ) cebuli
- 1 ( 150 g ) pomidor
- 1 łyżka ( 10 g ) oleju
- sól, pieprz
dodatkowo :
- 1 mały ( 300 g ) kabaczek
- 100 g tartego sera ( u mnie chedar )

Zagnieść kruche ciasto.
Uformować z ciasta kulę.
Rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty ∅24 cm.
Formę z ciastem wstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 20 minut.
Cebulę drobno pokroić.
Poddusić na oleju, dodać drobno pokrojony pomidor, dusić do odparowania nadmiaru płynu. Przestudzić.
Mięso wymieszać z masą cebulową, doprawić i wyłożyć na podpieczony spód. Kabaczka pokroić w cienkie plastry. Ułożyć na mięsie, posypać serem.
Piec w 180°C przez 30 minut.

Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
