Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Lubicie pierogi? Ja lubię bardzo. I to te na słodko jak i wytrawne,

Oczywiście wszyscy znają te z kapustą i grzybami, które są nieodłącznym elementem wieczerzy wigilijnej. Popularne są pierogi z mięsem, ruskie czy z serem na słodku.

Ja dzisiaj ma dla was przepis na pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem. Moim zdaniem są równie pyszne jak wszystkie inne. Mogła bym jeść je bardzo często, gdyby tylko trochę szybciej się je robiło…

Ciekawa jestem czy wam też będą smakowały.

  • ciasto pierogowe ( możecie zrobić to lub to )

farsz :

  • 250 g białego sera
  • 1 szkl suchej kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

pierogi z kaszą i białym serem

Ciasto zrobić ze swojego ulubionego przepisu. Moje dwa ulubione to te z przepisu na pierogi z jagodami i na pierogi z ziemniakami .

Kaszę posolić, zalać 2 szklankami wody i ugotować. Kasza powinna całkowicie wchłonąć wodę

pierogi z kaszą i białym serem

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju złoty kolor.

Twaróg pokruszyć, dodać do niego cebulę, ugotowaną i przestudzoną kaszę. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

pierogi z kaszą i białym serem

Ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką powierzchni ( u mnie to jest po prostu kuchenny blat ), ale jak ktoś ma stolnicę, to jest to świetny pretekst do wykorzystania jej.

Wycinać koła, nakładać na nie farsz i dokładnie sklejać brzegi pierogów. I tak do wykorzystania całego farszu i ciasta.

Wkładać do posolonej, gotującej się wody z dodatkiem oleju.

Kiedy wypłyną na powierzchnię wystarczą im 3 – 4 minuty i już są gotowe do wyjmowania, a zaraz potem do jedzenia.

Pyszne też po odsmażeniu.

pierogi z kaszą i białym serem

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Jak oceniasz ten post?


9 thoughts on “Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *