Pierogi z ziemniakami
Takie sobie proste pierogi.
Żadna elegancja. Proste składniki, które często po prostu są w kuchni.
Farsz nieskomplikowany, całość zaskakująco smaczna.
ciasto :
- 1 kg mąki
- 650 ml maślanki
farsz :
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 szt ( 220 g ) cebule
- 125 g chudego boczku wędzonego
- olej do smażenia
- pieprz
- sól
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować. Ostudzić.
Cebulę obrać. Pokroić w kostkę.
Boczek też pokroić w kostkę. Jeśli mięso ma dużo tłuszczu trzeba go wytopić i wtedy dodatku cebulę i usmażyć. Ostudzić.
Jeśli boczek jest chudy do smażenia trzeba dodac olej.
Wszystko razem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i jeśli trzeba posolić.
Z mąki i maślaniki zagnieść ciasto. Oczywiście nie musi to być akurat to ciasto. Jeżeli macie swoje inne ulubione, zróbcie je.
Ciasto cienko wałkować, wykrawać krążki. Na każdy kłaść porcję farszu i zlepiać pierogi.
Pierogi wkładać do osolonej gotującej wody z dodatkiem oleju.
U mnie podane po podsmażeniu z cebulą i boczkiem.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
1 thought on “Pierogi z ziemniakami”