Pierogi z ziemniakami

Takie sobie proste pierogi. Żadna elegancja. Proste składniki.
Farsz nieskomplikowany, całość zaskakująco smaczna.
ciasto :
- 1 kg mąki
- 650 ml maślanki
farsz :
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 szt ( 220 g ) cebule
- 125 g chudego boczku wędzonego
- olej do smażenia
- pieprz
- sól
Z podanych składników zagnieść ciasto. Oczywiście nie musi to być akurat to ciasto.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować. Ostudzić.
Cebulę obrać. Pokroić. Boczek też pokroić w kostkę. Jeśli boczek nie jest bardzo chudy można go najpierw wytopić i bez dodatku oleju usmażyć z cebulą. Ostudzić.
Wszystko razem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i jeśli trzeba posolić.
Ciasto cienko wałkować, wykrawać krążki. Na każdy kłaść porcję farszu i zlepiać pierogi.
Pierogi wkładać do osolonej gotującej wody z dodatkiem oleju.
U mnie podane po podsmażeniu z cebulą i boczkiem.
Smacznego :)
1 thought on “Pierogi z ziemniakami”