Placki z kalafiora i batatów z raitą mango

Placki z kalafiora i batatów z raitą mango
10/10 - (2 votes)

To idealna pora na przygotowanie tych placków, chociaż składniki do nich potrzebne są dostępne przez cały rok.

Możecie je przygotować w dwóch wersjach : smażonej i nieco odchudzonej z piekarnika.

Dodatek raity nie jest konieczny, ale przyjemnie orzeźwia i dodaje jeszcz trochę letni akcent temu daniu.

Jeżeli nie przepadacie za nutą słodyczy w wytrawnych daniach kupcie mniej dojrzałe mango lub je po prostu pomińcie.

Bataty można zastąpi dynią.

Wydawało mi się, ze z tej porcji wyjdzie olbrzymia ilość placków, ale okazało się, że dla 4 głodnych osób nie jest to wcale za dużo.

  • 1 kalafior  ( ok. 700 g )
  • 2 bataty ( ok. 500 g )
  • 4 jajka
  • 100 g mielonych migdałów lub maki z ciecierzycy
  • 2 łyżeczki curry
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • sól

raita mango :

  • 1 duże mango
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek gruntowy
  • 100 g jogurtu dla wegan roślinnego
  • liscie mięty

dodatkowo :

  • olej do smażenia

placki z kalafiora i batatów z raitą mango

Kalafiora oczyścić z liści i dołu pnia. Pokroić na mniejsze części.

Kilka różyczek posiekać na drobne kawałki. Resztę zetrzeć na tarce na długie nitki. Możecie też  po prostu zetrzeć całość, ja chciałam żeby w plackach były wyczówalne kawałeczki kalafiora.

Bataty obrać i zetrzeć na tarce.

Warzywa wymieszać ze sobą w dużej misce.

Jajka wbić do mniejszej miski, dodać sól, czosnek, curry i pieprz. Wymieszać.

Połączyć masę jajeczną z warzywami i migdałami lub mąką z ciecierzycy.

Wymieszać.

Na dużej patelni rozgrzać olej.

Ręką formować kulki, spłaszczać je i kłaść na patelni.  Jeżeli masa będzie się za bardzo kleiła do rąk można je zmoczyć, powinno to pomóc.

Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

W wersji odchudzonej można te placki upiec.

Należy wtedy dwie blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Formować placki jak w przypadku smażenia i układać je na przygotowanych blachach.

Piec w 180ºC z termoobiegiem przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć blachy z piekarnika i ostrożnie przełożyc placki na drugą stronę. Piec kolejne 20 minut do zrumienienia.

Raita :

Pomidory przekroić i usunąć z nich pestki, drobno posiekać.

Ogórki drobno posiekać, jeżeli będą miały duże pestki to je usunąć.

Mango pokroić, obrać i zmiksować na puree. Dodać do jogurtu, posolić i doprawić pieprzem.

Do warzyw dodać sos z mango i jogurtu, posypać miętą, wymieszać.

placki z kalafiora i batatów z raitą mango

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here