Placki z kalafiora i batatów z raitą mango
To idealna pora na przygotowanie tych placków, chociaż składniki do nich potrzebne są dostępne przez cały rok.
Możecie je przygotować w dwóch wersjach : smażonej i nieco odchudzonej z piekarnika.
Dodatek raity nie jest konieczny, ale przyjemnie orzeźwia i dodaje jeszcz trochę letni akcent temu daniu.
Jeżeli nie przepadacie za nutą słodyczy w wytrawnych daniach kupcie mniej dojrzałe mango lub je po prostu pomińcie.
Bataty można zastąpi dynią.
Wydawało mi się, ze z tej porcji wyjdzie olbrzymia ilość placków, ale okazało się, że dla 4 głodnych osób nie jest to wcale za dużo.
- 1 kalafior ( ok. 700 g )
- 2 bataty ( ok. 500 g )
- 4 jajka
- 100 g mielonych migdałów lub maki z ciecierzycy
- 2 łyżeczki curry
- czosnek granulowany
- pieprz
- sól
raita mango :
- 1 duże mango
- 2 pomidory
- 1 ogórek gruntowy
- 100 g jogurtu dla wegan roślinnego
- liscie mięty
dodatkowo :
- olej do smażenia
Kalafiora oczyścić z liści i dołu pnia. Pokroić na mniejsze części.
Kilka różyczek posiekać na drobne kawałki. Resztę zetrzeć na tarce na długie nitki. Możecie też po prostu zetrzeć całość, ja chciałam żeby w plackach były wyczówalne kawałeczki kalafiora.
Bataty obrać i zetrzeć na tarce.
Warzywa wymieszać ze sobą w dużej misce.
Jajka wbić do mniejszej miski, dodać sól, czosnek, curry i pieprz. Wymieszać.
Połączyć masę jajeczną z warzywami i migdałami lub mąką z ciecierzycy.
Wymieszać.
Na dużej patelni rozgrzać olej.
Ręką formować kulki, spłaszczać je i kłaść na patelni. Jeżeli masa będzie się za bardzo kleiła do rąk można je zmoczyć, powinno to pomóc.
Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
W wersji odchudzonej można te placki upiec.
Należy wtedy dwie blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Formować placki jak w przypadku smażenia i układać je na przygotowanych blachach.
Piec w 180ºC z termoobiegiem przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć blachy z piekarnika i ostrożnie przełożyc placki na drugą stronę. Piec kolejne 20 minut do zrumienienia.
Raita :
Pomidory przekroić i usunąć z nich pestki, drobno posiekać.
Ogórki drobno posiekać, jeżeli będą miały duże pestki to je usunąć.
Mango pokroić, obrać i zmiksować na puree. Dodać do jogurtu, posolić i doprawić pieprzem.
Do warzyw dodać sos z mango i jogurtu, posypać miętą, wymieszać.
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.