Muffinki z jagodami – bezglutenowe
Sezon jagodowy rozpoczęty. Dzieciaki miały ochotę na coś słodkiego, owoce były w lodówce, a muffinki to chyba jedna z najszybszych do upieczenia słodkości. Żeby wszsycy mogli jeść musiały być bez glutenu.
W całym domu pieknie pachniało, a co ważniejsze dzieciaki powiedziały,że nie szkodzi, że bezglutenowe, oni z przyjemnością spróbują. Cieszy mnie to, bo oznacza, że to co robię bezglutenu zaczyna być jadalne, a nawet smaczne, a wierzcie, mam surowych krytyków.
- 300 g mąki bezglutenowej
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 250g jogurtu naturalnego
- 1/3 szkl ( 90 g ) oleju
- 0,5 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g jagód
Mokre składniki wymieszać ze sobą, dodać produkty sypkie, ponownie wymieszać. Na koniec lekko połączyć z wcześniej umytymi i osuszonymi na sitku jagodami.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto. Z podanej porcji wychodzi 12 babeczek.
Piec w 180ºC przez 30 – 35 minut.
Smacznego :)
Oj tak muffinki mają swój urok i pobudzają wyobraźnię. Twoje wyglądają świetnie :)
Dziękuję :)
Pysznie i bogato nadziane!
Zjadłabym z rozkoszą…
Zapraszam, a te wyjątkowo szybko znikają, chociaż na początku były obawy, bo jak to tak bez glutenu…
Ahh najpiękniejszy czas nastał. Jagodowy <3
O tak mamy jagodowy czas i trzeba korzystać.
bardzo urocze muffinki:)
Dziękuję :)
Z jagodami pyszne :) porywam od razu dwie :D
Częstuj się proszę :)
Muffinki są pyszne w każdej wersji, mniam :)
Zgadzam się :)
Porywam jedną, nie,dwie:)
Proszę bardzo, smacznego :)