Wegańskie muffiny z kruszonką i orzechami pekan
Kiedyś usłyszałam, że w wegańskich wypiekach jajka można zastąpić bananami. Jakoś do tej pory nie miałam odwagi wypróbować. Zawsze jednak musi być ten pierwszy raz. I muszę to napisać : to był bardzo udany pierwszy raz i z całą pewnością będę do tego zastępstwa wracała.
ciasto :
- 3 rozgniecione dojrzałe banany
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 0,75 szkl brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 0,5 szkl oleju
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
kruszonka
- 2 łyżki olej
- 1/3 szkl brązowego cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki płatków owsianych
- orzechy pekan
Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą i przełożyć do papilotek.
Składniki kruszonki połączyć ze sobą i posypać nią babeczki.
Piec w 180 º C przez 40 minut.
Smacznego :)
Pięknie się prezentują :). Warto w kuchni jednak eksperymentować, a wyjdą nam przepyszne dania :)
świetny skład i z pewnością wróży dobre smaki. Lubię banany w cieście bo pachną i dają wilgoć :) Muffinki bardzo atrakcyjne :) pozdrawiam
Urocze muffiny! Muszą być przepyszne :)
Bardzo fajne muffiny! :) Ja bardzo często zastępuje jajka bananem albo siemieniem lnianym, ale nie zapomnę miny mojej babci kiedy powiedziałam jej że robię ciasta bez jajek albo bez mleka :D
Pysznie i zdrowo.
Sądząc z listy składników – te babeczki muszą być pyszne! :) Chętnie bym się poczęstowała jedną, albo jeszcze lepiej – od razu dwie poproszę!