Pełne smaku pesto bazyliowe
Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Przedstawiam wam więc jeden z moich ulubionych sosów do niego.
Moje pesto jest jedną z popularnych wersji pesto bazyliowego.
Orzeszki pinii zastępują w tej wersji ziarna słonecznika. Też smaczne, ale znacznie tańsze i łatwiej u nas dostępne.
Pesto można wykorzystać jako dodatek do wielu innych potraw.
- pęczek / doniczka bazylii
- 100 g ziaren słonecznika
- 3 ząbki czosnku
- 0,25 szkl oliwy
- sól
Ziarna słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Bazylia może być z łodyżkami, chyba, że są lekko zdrewniałe, wtedy trzeba oberwać listki.
Bazylię, ziarna słonecznika, czosnek i oliwę z solą zmiksować.
Jeśli trzeba dodać więcej oleju.
U mnie pesto z pełnoziarnistym makaronem spaghetti i parmezanem, ale ser nie jest konieczny.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Uwielbiam!
daniem z makaronem nigdy nie pogardzę :)
Mam tak samo :)
robię i jest pyszne!!
Pesto pokochałam od pierwszego spróbowania. Z makaronem, z zapiekanką, tostem, a nawet kiełbasą – uwielbiam te połączenia!
Przepyszne pesto :)!
Uwielbiam makaron z pesto :-)
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)