Pełne smaku pesto bazyliowe

Pełne smaku pesto bazyliowe

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Przedstawiam wam więc jeden z moich ulubionych sosów do niego.

Moje pesto jest jedną z popularnych wersji pesto bazyliowego.

Orzeszki pinii zastępują w tej wersji ziarna słonecznika. Też smaczne, ale znacznie tańsze i łatwiej u nas dostępne.

Pesto można wykorzystać jako dodatek do wielu innych potraw.

  • pęczek / doniczka bazylii
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,25 szkl oliwy
  • sól

pesto bazyliowe

Ziarna słonecznik uprażyć na suchej patelni.

Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Bazylia może być z łodyżkami, chyba, że są lekko zdrewniałe, wtedy trzeba oberwać listki.

Bazylię, ziarna słonecznika, czosnek i oliwę z solą zmiksować.

Jeśli trzeba dodać więcej oleju.

pesto bazyliowe

U mnie pesto z pełnoziarnistym makaronem spaghetti i parmezanem, ale ser nie jest konieczny.

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Jak oceniasz ten post?


8 thoughts on “Pełne smaku pesto bazyliowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.