Hummus z pieczonymi burakami
Lubicie hummus? Ja bardzo. Robię go często, w różnych odmianach. Dzisiaj wersja z pieczonymi burakami.
Moim zdaniem bardzo udane połączenie.
- 3 szkl ( 600 g ) gotowanej ciecierzycy
- 2 szt. ( 350 – 400 g ) pieczone buraki
- 2 ząbki czosnku
- 4 – 5 łyżek soku z cytryny
- 3 łyżki ( 70 g ) tahini
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml zimnej wody
Buraki obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plastry.
Wszystkie składniki razem miksujemy.
Przed podaniem można hummus polać oliwą, posypać sezameme i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Apetyczny to mało powiedziane. Super to wszystko wygląda ;p Tylko nie mam za bardzo czasu w tym tygodniu niestety. Jest tutaj jakaś kategoria z pieczywem i zapiekankami na blogu?
Po pieczywo zapraszam do zakładek „chleb” i „bułki”.
Uwielbiam hummus:)
Apetyczny ;) pierwszy raz widzę z buraczków, ciekawe.
Apetyczny ;) pierwszy raz widzę z buraczków, ciekawe.
Jutro robię! :)
Hummus z pieczonymi burakami to nie codzienne połączenie :) Na pewno smakuje tak jak wygląda.
Uwielbiam buraczki, coś dla mnie :)
uwielbiam!
Buraki są cudowne.