Pasta z grochu z salsa z cebuli i kaparów
Dawno nie było u mnie żadnej pasty, a przecież ja kocham pasty.
Dlatego dzisiaj wyjątkowa pasta z grochu z salsą z cebuli i kaparów.
Przepis jest inspirowany propozycją z książki „Test kitchen” Ottolengchi na puree z grochu z cebulą i salsą z kaparów.
Potrzebujemy grochu. Ja użyłam zielonego bo taki akurat miałam w domu, ale żółty też doskonale się tutaj też sprawdzi.
Zaczynamy od ugotowania grochu. Ponieważ jest to długotrwały proces zachęcam was do ugotowania większej ilości i zamrożenia w porcjach nadmiaru.
Z podanych proporcji wychodzi sporo pasty, wiec jeżeli się obawiacie, że to dla was za dużo możecie zrobić ją z połowy składników. Ostrzegam jednak, że może się to okazać za mało, szczególnie jeżeli jest was w domu więcej.
Zarówno paste jak i salse można przechowywać kilka dni w lodówce. Oczywiście pod przykryciem i najlepiej w szklanym pojemniku.
- 250 g suchego grochu
- 2 duże czerwone cebule
- 50 g kaparów w occie
- 1 łyżeczka curry
- sól
- olej
- oliwa
Groch wypłukać i namoczyć przez noc w wodzie.
Namoczony groch ponownie przepłukać, zalać wodą i ugotować.
Cebulę pokroić w kostkę.
Patelnie z olejem rozgrzać, włożyć na nią cebulę, lekko posolić i zeszklić.
Połowe cebuli odłożyć do miski.
Do reszty cebuli na patelni dodać ugotowany, odcedzony groch. Posolić, dodać curry i zalać wodą tak żeby wszystko zakryła.
Dusić na małym ogniu, w razie potrzeby podlewając około 40 minu lub aż groch będzie się rozpadał po naciśnięciu, a woda prawie całkowicie wyparuje.
Przestudzić.
Przestudzony groch zmiksować razem z resztka wody która została w malakserze.
Kapary grubo posiekać i dodać do cebuli którą odłożyliście do miski.
Dodać łyżkę zalewy z kaparów. Wymieszać.
Można to zrobić od razu po przestygnięciu cebuli. Wtedy salsa będzie miała czas na przegryzienie się, a cebula ładnie się zamarynuje w sosie z kaparów.
Pastę wyłożyć na miskę lub talerz.
Posypać salsą z kaparów i cebuli.
Całość polać oliwą.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Mam grochę, więc z chęcią zrobię taką pastę.