Kolejny hummus
Cały czas szukam idealnego dla mnie humusu. Z tych zrobionych do tej pory ten smakował mi najbardziej. Muszę zrobić go w wersji z niegotowanej ciecierzycy. Dla mojego męża i siostry był za kwaśny, więc w przepisie zmniejszyłam ilość soku z cytryny.
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- sok z połowy cytryny
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 kostki lodu
- łyżeczka kuminu
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- sól
Ciecierzycę włożyć do miski. Dodać sok z cytryny, kostki lodu i odstawić na ok. 20 minut, aż lód się trochę rozpuści. Dodać przyprawy i zmiksować. Ja do tego użyłam blendera z żyrafą.
Pasta wyszła niesamowicie gładka, chociaż na zdjęciu tego nie widać. I moim zdaniem przepyszna.
Smacznego :)
Mniam…
Lubię bardzo!
:)
Uwielbiam hummus , oj uwielbiam :)
Jest nas sporo :)
Faktycznie dla mnie był za kwasny, ale pysznie doprawiony. Z sokiem z połowy cytryny byłby idealny.
A skad ma wędzona paprykę?
Ze sklepu M&S.
Bardzo ciekawy przepis :)
Musi by smaczne.
Jest :)
ale zgrałysmy się;) też mam hummus.
mój jest z gotowanej cieciorki i z wędzona papryka
Jak byśmy się umówiły :)
Wędzona papryka – nie wpadłam jeszcze na pomysł, aby ja dodac. Mniam :)
Ola ja nie wpadłam na pastę krewetkową :)
Wygląda smakowicie :)
Olka, dziękuję :)
raz robiłam domowy hummus, ale cos mu brakowało :(
Twój wyglada na idelany :)
Właśnie też próbuję. Ten wyszedł bardzo ok :)