Pasta z zielonej soczewicy 2

Dawno nie było żadnej pasty, więc już się poprawiam.
Świetny dodatek do pieczywa.
Bardzo udane połączenie smaków.
Ale ja nie jestem zupełnie obiektywna, ja kocham zieloną soczewicę.
- 1 szklanka ( 220 g ) suchej zielonej soczewicy
- 1 cebula
- ½ puszki mleka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki chili
- 1 łyżeczka tandorii masala
- 1 łyżeczka imbiru
- sól

Soczewicę namoczyć przez godzinę i gotować.
Odsączyć.
Dodać mleko kokosowe, wymieszać i zagrzać.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać przyprawy, wymieszać, dodać cebulę i drobno pokrojony czosnek, wszystko razem podsmażyć.
Do soczewicy dodać cebulę z przyprawami i całość zmiksować.

Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.


Wygląda pysznie ;-) Przypomniało mi moją ulubioną tapenade z oliwek, którą nauczył mnie przygotowywać mój francuski Przyjaciel.