Pasta z zielonej soczewicy 2

Dawno nie było żadnej pasty, więc już się poprawiam.
Świetny dodatek do pieczywa. Bardzo udane połączenie smaków.
Ale ja nie jestem zupełnie obiektywna, ja kocham zieloną soczewicę.
- 1 szkl ( 220 g ) zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 0,5 puszki mleka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 0,5 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka tandorii masala
- 1 łyżeczka imbiru
- sól
Soczewicę moczymy przez godzinę i gotujemy. Odsączyć. Dodać mleko kokosowe, wymieszać i zagrzać.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, dodać przyprawy, wymieszać, dodać cebulę i drobno pokrojony czosnek, wszystko razem podsmażyć.
Do soczewicy dodać cebulę z przyprawami i całość zmiksować.
Smacznego :)
Wygląda pysznie ;-) Przypomniało mi moją ulubioną tapenade z oliwek, którą nauczył mnie przygotowywać mój francuski Przyjaciel.