Pasta z ciecierzycy czyli coś jak hummus

Pasta z ciecierzycy czyli coś jak hummus

Nigdy nie jadłam prawdziwego hummusu.

Naczytałam się o nim za to bardzo dużo, chciałam więc spróbować.

Wyszło smacznie, ale konsystencja zdecydowanie nie ta.

Powiem tak, mój robot nie za dobrze sobie daje radę z gęstymi produktami. Podejrzewam, że ciecierzyca była za twarda.

  • 350 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki tahini
  • sok z jednej cytryny
  • 0,25 – 0,5 szkl oliwy
  • 4 łyżki wody
  • sól, kumin i wędzona papryka

do przybrania :

  • oliwa
  • ostra papryka

hummus

W malakserze zmiksować ciecierzyce z pastą tahini i soku z cytryny. W trakcie miksowania powoli dolewać oliwę i na końcu wlać wodę.

Pod koniec dodać sól, kumin i wędzona papryke.

Przed podaniem ozdobić oliwą i papryką.

hummus

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Jak oceniasz ten post?


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *