Pasta z fasoli i pieczonej papryki

Pasta z fasoli i pieczonej papryki
10/10 - (2 votes)

Kolejna pasta tym razem o intensywnym smaku pieczonej papryki.

  • 100 g suchej białej fasoli
  • 1 szt ( 230 g ) papryka czerwona
  • 0,5 szt ( 50 g ) cebuli
  • olej do smażenia
  • sól

pasta z fasoli i pieczonej papryki

Fasolę namoczyć i ugotować. Ja gotuję jak w przypadku innych strączkowych wymagających moczenia większą ilość i mrożę w porcjach.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.

Paprykę upiec. Oczywiście nie opłaca się piec jednej papryki, więc albo trzeba upiec większą ilość i wykorzystać na inne sposoby, albo upiec jedną paprykę przy okazji, kiedy pieczemy w piekarniku czegoś innego. Gorącą paprykę zamknąć szczelnie, ja po prostu wkładam do garnka i przykrywam. Po ostygnięciu, obrać ze skóry, powinna sama schodzić.

Wszystko doprawić solą i zmiksować.

 

Smacznego :)

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here