Pasta z czerwonej soczewicy

Dzisiaj już kolejny raz zapraszam was na pastę z soczewicy.
Zapewniam was, że po tą pastę z przyjemnością sięgną nie tylko weganie czy wegetarianie.
To idealny dodatek do chleba, a myślę że świetnie też sprawdzi się też jako dip do warzyw.
- 1 szkl czerwonej soczewicy
- 2 szkl wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 szkl czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
Soczewicę doprawić solą, majerankiem i curry, zalać wodą i ugotować.
Kiedy soczewica wchłonie prawie cała wode, zestawić z palnika i poczekać aż wystygnie.
Dodać posiekany czosnek, pieprz, sos sojowy i olej.
Zmiksować na gładką masę.
Smacznego :)
Uwielbiam takie pasty do chleba! Pewnie zniknęłaby u mnie w mgnieniu oka ;)
Bardzo lubię takie pasty do porannych kanapeczek :)
brzmi zachęcająco ! uwielbiam soczewicę!
Nie jadłam jeszcze takiej pasty, ale chętnie wypróbuję. :-)
ale musi być pyszna:)
Pyszne smarowidło