Pasta z czerwonej soczewicy
Wakacje spędzone częściowo w wegetariańskim gronie, poza oczywistym odpoczynkiem i mile spędzonym czasem, zaowocowały u mnie wielką miłością do past do chleba.
To co jadłam było pyszne, różnorodne i zachęcało do eksperymentów. Gospodarzom dziękuję.
Moja próba numer jeden :
- 1 szkl (250 g ) czerwonej soczewicy
- 7 łyżek ( 100 g ) ziaren słonecznika
- 100 g suszonych pomidorów ( u mnie 8 szt )
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ( 20 g ) oleju lub oliwy ( u mnie olej z pomidorów )
- 0,5 łyżeczki ( 5 g ) soli
Soczewicę zalać 2 szklankami wody. Gotować 15 – 20 minut. Wystudzić.
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Wszystkie składniki razem zmiksować.
Gotową pastę można posypać ziarnami słonecznika.
Jest to doskonały dodatek do chleba, i o ile lenistwo mnie nie pokona pasty zagoszczą u nas na stałe.
Smacznego :)
To nie jest dobrze, dostać słoiczek tej pasty, stwierdzić, że jest pyszna, postanowić ją zrobić i przypomnieć sobie, że ma się zepsuty blender :(
Ooooo, jaaa!!!