Ciasto Maxi King

Ciasto Maxi King

Jak ten czas pędzi.

Moją przygodę z blogiem rozpoczęłam w czerwcu zeszłego roku.

Nie wiem dlaczego wydawało mi się, że to było po urodzinach syna. Chciałam wstawić rocznicowy post, zajrzałam pierwszego wpisu i zdziwiłam się. Rok minął 7 czerwca. Tak więc wpis rocznicowy będzie z lekkim opóźnieniem.

Chciałam podziękować wszystkim, którzy tu zaglądają. I chociaż wiem, że kariery w sieci nie zrobię, to bardzo mi miło, że jest kilka osób które tu ze mną są. Dziękuję wam bardzo.

A teraz juz o deserze Maxi King będzie.

Jak tylko zobaczyłam zdjęcie w sieci, pomyślałam, że muszę je zrobić.

Inspiracja zaczerpnięta z bloga Rustykalna kuchnia.

Jeśli w upały zachce wam się czegoś słodkiego albo będziecie chcieli kogoś ugościć, to będzie to deser idealny.

Maxi King jest to ciasto, którego się nie piecze.

Po przeczytaniu oryginalnego wpisu i komentarzy, zmniejszyłam ilość cukru i kajmaku. Jednak pomimo tego deser wyszedł bardzo słodki. Proponuję za tem jedzenie małych porcji, bo chociaz słodkie bardzo to i pyszne przy tym niezmiernie.

Maxi King

spód:

  • 200 g biszkoptów
  • 100 g masła
  • 200 g nutelli

masa :

  • 400 g mleka w proszku
  • 200 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

polewa :

  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka

dodatkowo :

  • 150 – 200 g masy kajmakowej

Maxi King

Spód:

Biszkopty pokruszyć na drobne okruchy.

Masło rozpuścić.

Pokruszone biszkopty połączyć z masłem, dodać nutellę i dobrze wymieszać.

Tortownicę Ø 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wylepić masą dno i brzegi.

Wstawić do lodówki żeby się schłodziło.

Maxi King

Masa mleczna :

Masło z cukrem i mlekiem rozpuścić. Odstawić do przestygnięcia.

Dodać mleko w proszku i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać lub zmiksować na gładką masę.

Maxi King

 

Połowę masy wyłożyć na ciasto.

Na to wyłożyć kajmak, równo go rozprowadzic i przykryć resztą mlecznej masy.

Wstawić do lodówki.

 

Maxi King

Polewa :

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni.

Pocierając w dłoniach usunąć z orzechów skórki, tyle ile się da.

Orzechy posiekać.

Czekoladę rozpuścić na parze z dodatkiem mleka.

Dodać orzechy i wymieszać.

Posmarować nią górę ciasta.

Wstawić do lodówki.

Wyjąć z lodówki na 2 – 3 godziny przed podaniem.

Maxi King

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

9/10 - (4 votes)


25 thoughts on “Ciasto Maxi King”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *