Ciasto Maxi King

Ciasto Maxi King
8.8/10 - (10 votes)

Jak ten czas pędzi.

Moją przygodę z blogiem rozpoczęłam w czerwcu zeszłego roku.

Nie wiem dlaczego wydawało mi się, że to było po urodzinach syna.

Chciałam wstawić rocznicowy post, zajrzałam do pierwszego wpisu i zdziwiłam się.

Rok minął 7 czerwca.

Tak więc wpis rocznicowy będzie z lekkim opóźnieniem.

Chciałam podziękować wszystkim, którzy tu zaglądają. I chociaż wiem, że kariery w sieci nie zrobię, to bardzo mi miło, że jest kilka osób które tu ze mną są. Dziękuję wam bardzo.

A teraz juz o deserze Maxi King będzie.

Jak tylko zobaczyłam zdjęcie w sieci, pomyślałam, że muszę je zrobić.

Inspiracja zaczerpnięta z bloga Rustykalna kuchnia.

Jeśli w upały zachce wam się czegoś słodkiego, a na samą myśl o odpaleniu piekarnika będzie robiło wam się słabo albo będziecie chcieli kogoś ugościć, to będzie to deser idealny.

Maxi King jest to ciasto, którego się nie piecze.

Po przeczytaniu oryginalnego wpisu i komentarzy, zmniejszyłam ilość cukru i kajmaku.

Jednak pomimo tego deser wyszedł bardzo słodki.

Proponuję za tem jedzenie małych porcji, bo chociaz słodkie bardzo to i pyszne przy tym niezmiernie.

Maxi King

spód:

  • 200 g biszkoptów
  • 100 g masła
  • 200 g nutelli

masa :

  • 400 g mleka w proszku
  • 200 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

polewa :

  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka

dodatkowo :

  • 150 – 200 g masy kajmakowej

Maxi King

Spód:

Biszkopty pokruszyć na drobne okruchy.

Masło rozpuścić.

Pokruszone biszkopty połączyć z masłem, dodać nutellę i dobrze wymieszać.

Tortownicę Ø 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wylepić masą dno i brzegi.

Wstawić do lodówki żeby się schłodziło.

Maxi King

Masa mleczna :

W mleku rozpuścić masło i cukier, podgrzewając je razem. Odstawić do przestygnięcia.

Dodać mleko w proszku i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać lub zmiksować na gładką masę.

Maxi King

 

Połowę masy wyłożyć na schłodzone ciasto.

Na masę wyłożyć kajmak, równo go rozprowadzic i przykryć resztą mlecznej masy.

Wstawić do lodówki.

Maxi King

Polewa :

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni.

Pocierając orzechy o siebie w dłoniach usunąć z nich skórki, tyle ile się da.

Orzechy posiekać.

Czekoladę rozpuścić na parze z dodatkiem mleka.

Do rozpuszczonej czekolady dodać orzechy i wymieszać.

Posmarować nią górę ciasta.

Wstawić do lodówki.

Wyjąć z lodówki na 2 – 3 godziny przed podaniem.

Maxi King

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



25 thoughts on “Ciasto Maxi King”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here