Rabarbarowe ciasto z cynamonową kruszonką

Kiedy piec rabarbarowe ciasto jak nie teraz.
W internecie zatrzęsienie przepisów, a i u mnie już rabarbar pojawiał się na blogu, ale zgodnie z zasadą, ze dobrych przepisów nigdy nie za wiele dziś przedstawiam wam kolejny.
Proste w przygotowaniu.
Szybko się robi.
I do tego pyszne.
Czy można chcieć więcej?
ciasto :
- 2 szklanki (320 g ) mąki pszennej
- 1¼ szklanki ( 330 g ) cukru
- 3 jajka
- 1 szklanki ( 250 g ) jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ( 60 g ) miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
kruszonka:
- 1 szklanka ( 220 g ) cukru
- ¼ szklanki ( 40 g ) mąki pszennej
- 2 łyżki ( 60 g ) masła
- 1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo :
- 4 duże łodygi rabarbaru
Blachę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka rozbić i ubić z cukrem do białości.
Cały czas ubijając dodać porcjami jogurt i masło.
Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą.
Delikatnie wymieszać.
Przełożyć na przygotowana blachę.
Rabarbar umyć i pokroić na 2 – 3 cm kawałki. Położyć w miarę równo rozkładając na cieście.
Mąkę, masło i cukier z cynamonem połączyć.
Porcjami też w miarę równomiernie rozłożyć na owocach.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez ok 45 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.