Rabarbarowe ciasto z cynamonową kruszonką

Kiedy piec rabarbarowe ciasto jak nie teraz.
W internecie zatrzęsienie przepisów, a i u mnie już rabarbar pojawiał się na blogu, ale zgodnie z zasadą, ze dobrych przepisów nigdy nie za wiele dziś przedstawiam wam kolejny.
Proste w przygotowaniu. Szybko się robi. I do tego pyszne. Czy można chcieć więcej?
ciasto :
- 2 szkl (320 g ) mąki pszennej
- 1¼ szkl ( 330 g ) cukru
- 3 jajka
- 1 szkl ( 250 g ) jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ( 60 g ) miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
kruszonka:
- 1 szkl ( 220 g ) cukru
- ¼ szkl ( 40 g ) mąki pszennej
- 2 łyżki ( 60 g ) masła
- 1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo :
- 4 duże łodygi rabarbaru
Blachę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka rozbić i ubić z cukrem do białości. Cały czas ubijając dodać porcjami jogurt i masło.
Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i delikatnie wymieszać.
Delikatnie przełożyć na przygotowana blachę.
Rabarbar umyć i pokroić na 2 – 3 cm kawałki. Połozyć w miarę równo rozkładając na cieście.
Masło i cukier z cynamomem połączyć i porcjami też w miarę równomiernie rozłożyć na owocach.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez ok 45 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.