Irlandzki keks świąteczny

Irlandzki keks świąteczny

Tradycyjny angielski keks czyli pudding cake wymaga bardzo dużo zachodu i na jego przygotowanie potrzebne jest sporo czasu.

Dlatego mam świetny przepis dla wszystkich którzy lubia orginał, ale nie za bardzo lubią takie długo trwające zabawy w kuchni ma świetną alternatywe : irlandzki keks.

Przepis pochodzi z mojej ulubionej serii The Australian Women’s Weekly, z książki „Christmas cooking”, którą razem z innymi super książkami przywiozła dla mnie moja kochana szwagierka prosto z Australii.

Zapraszam was na Irish pudding cake!

  • 1 ½ szkl (250 g ) suszonych daktyli bez pestek
  • 1 ¹/3 szkl ( 200 g ) suszonych śliwek bez pestek
  • 1 ½ szkl (250 g ) rodzynek
  • 1 szkl ( 150 g ) suszonej żurawiny
  • ¾ szkl ( 125 g ) sułtanek
  • 1 ½ szkl ( 375 ml ) irlandzkiej whiskey
  • 1 ¼ szkl ( 275 g ) brązowego cukru
  • 185 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • ½ szkl ( 50 g ) mielonych orzechów laskowych
  • 1 ½ szkl ( 225 g ) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki sody

irlandzki keks świąteczny, irish pudding cake

Daktyke i suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe bakalie i zalać szklanką whiskey, wymieszać, przykryć folią i odstawić na noc.

Tortownice Ø 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Pozostałe pół szklanki whiskey wymieszać w małym garnku z cukrem, mieszajć doprowadzić syrop do wrzenia. Odstawić na 20 minut do schłodzenia.

W czasie kiedy syrop się gotuje, utrzeć masło z pozostałym cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Do powstałej masy dodać namoczone bakalie posypane mielonymi orzechami, pozostałe suche składniki, pół szklanki schłodzonego syrop i wszystko razem wymieszać.

Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej formy. Piec w  120°C przez 3 i pół godziny.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika postarować je pozostałym syropem. Przykryć folią aluminiową i zostawić do wystygnięcia.

irlandzki keks świąteczny, irish pudding cake

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Jak oceniasz ten post?


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *