Piernik trzytygodniowy

Piernik trzytygodniowy
9.3/10 - (6 votes)

Jak nazwa wskazuje za przygotowanie tego piernika należy się zabrać na trzy tygodnie przed świętami.

Przepis jest prosty i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych.

Pochodzi z forum CinCin i podała go tam Ewalukas, u mnie z małymi zmianami.

Ja upiekłam podwójną porcję.

W domu pachniało pięknie!

Piernik ten ma też tą zaletę, że przygotowany wcześniej czeka sobie na zjedzenie.

Jest pyszny, mięciutki i z całą pewnością będę go powtarzała, bo znika w szybkim tempie!

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 250 g miodu
  • 40 g masła
  • 1 opakowanie ( 20 g ) przypraw do piernika*
  • 2 jajka
  • 30 ml wódki ( ja użyłam whisky )
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczona w 1/3 szkl. wody
  • 150 g suszonych śliwek
  • 100 g rodzynek

dodatkowo :

  • 50 ml naparu kawy
  • 100 ml wódki
  • czekolada
  • mleko
  • olej
  • powidła śliwkowe

Piernik trzytygodniowy

Śliwki  jeśli są mocno wysuszone trzeba wcześniej namoczyć w wodzie i odcedzić, pokroić.

W dużym garnku podgrzać cukier, miód i przyprawy.

Przestudzić i wymieszać z jajkami.

Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, kakao i sodą.

Wsypać do masy miodowej, dodać bakalie i alkohol i wszystko wymieszać.

Ciasto będzie dość gęste, ja na szczęście mam w domu nastolatka który chętnie pomógł. Możecie też użyć do tego robota planetarnego z hakiem.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki 12 x 25 cm wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 º C przez ponad godzinę.

Ciasto trzeba sprawdzić patyczkiem.

Piernik trzytygodniowy

Upieczony piernik zawinąć bawełnianą lub lnianą ścierkę i zostawić tydzień.

Po tygodniu piernik nasączyć kawą wymieszaną z wódką.

Można wymieszać całą wódkę z kawą i podzielic na poł, albo wymieszac połowe porcji teraz, a połowe za tydzień.

Piernik ponakłuwać wykałaczką i zalać porcją kawy z alkoholem. Możecie to zrobić na papierze do pieczenia i zostawic ciasto na nim na godzinę.

Ponownie zawinąć ciasto i odstawić na kolejny tydzień.

Dwa tygodnie po upieczeniu piernik przekroić wzdłuż na 3 częsci.

Nasączyć pozostałym alkoholem z kawą, przełożyć powidłami.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki mleka i łyżkę oleju, wymieszać i oblać nią piernik.

Po zastygnięciu owinąć szczelnie i odstawić na kolejny tydzień.

Piernik trzytygodniow

Smacznego!

 

12 potraw na świąteczny stół

 

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.



18 thoughts on “Piernik trzytygodniowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here