Piernik trzytygodniowy

Piernik trzytygodniowy
9.6/10 - (5 votes)

Jak nazwa wskazuje za przygotowanie tego piernika należy się zabrać na trzy tygodnie przed świętami. Przepis jest prosty i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Pochodzi z forum CinCin i podała go tam Ewalukas, u mnie z małymi zmianami. Ja upiekłam podwójną porcję. W domu pachniało pięknie!

Piernik ten ma też tą zaletę, że przygotowany wcześniej czeka sobie na zjedzenie w święta :)

Jest pyszny, mięciutki i z całą pewnością będę go powtarzała, bo znika w szybkim tempie!

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 250 g miodu
  • 40 g masła
  • 1 opakowanie ( 20 g ) przypraw do piernika*
  • 2 jajka
  • 30 ml wódki ( ja użyłam whisky )
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczona w 1/3 szkl. wody
  • 150 g suszonych śliwek
  • 100 g rodzynek

dodatkowo :

  • 50 ml naparu kawy
  • 100 ml wódki
  • czekolada
  • mleko
  • olej
  • powidła śliwkowe

Piernik trzytygodniowy

W dużym garnku podgrzać cukier, miód i przyprawy. Przestudzić i wymieszać z jajkami. Dodać pozostałe składniki. Śliwki  ( jeśli są mocno wysuszone namoczyć w wodzie, odcedzić ) pokroić. Wszystko dokładnie wymieszać. U mnie ciasto było bardzo gęste, na szczęście mam w domu nastolatka który chętnie pomógł :)

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy, w miarę możliwości wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 º C przez ponad godzinę. Ciasto trzeba sprawdzić patyczkiem, u mnie pieczenie trwało prawie 1,5 godziny. Piernik się trochę za mocno przypiekł, jeszcze zobaczę czy tak go zostawię czy trochę zetrę tarka to co przypiekłam.

Piernik trzytygodniowy

Zawinąć ostudzone pierniki w bawełnianą lub lnianą ścierkę i zapomnieć o nich na tydzień.

Po tym czasie ciasto nasączyć kawą wymieszaną z wódką. ja wymieszałam całość, użyłam połowy,a to co zostało zostawiłam na za tydzień. Przy próbie nasączenia ciasta strzykawką z igła, zapychała mi się igła. Nakłułam więc piernik igłą, potem polewałam mieszanką,nic mi się nie rozlało, wszystko ładnie się wchłaniało. Robiłam to na papierze do pieczenia i na nim zostawiłam piernik na godzinę.

Ponownie zawinąć i odstawić na kolejny tydzień.

Ciasto przekroić, nasączyć pozostałym alkoholem, przełożyć powidłami. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać 2 łyżki mleka i łyżkę oleju, wymieszać i oblać nią piernik. Po zastygnięciu owinąć szczelnie i odstawić na kolejny tydzień.

Piernik trzytygodniow

Smacznego :)

 

12 potraw na świąteczny stół



18 thoughts on “Piernik trzytygodniowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here