Piernik wegański, bez jajek, mleka i dodatku cukru

Dzisiaj przepis dla wegan oraz wszystkich tych którzy nie mogą lub nie chcą jeść jajek i mleka.
Ten piernik nie ma też dodanego cukru, cała słodycz pochodzi z daktyli.
Biała mąka zastąpiona jest mąką razową w dodatku orkiszową.
A jakby tego było jeszcze mało jest bardzo prosty w przygotowaniu i można go zrobić w ostatniej chwili, ponieważ nie potrzebuje leżakowania!
Bardzo was zachęcam do wypróbowania tego przepisu, może ten piernik w nowej, zdrowszej osłonie wejdzie na stałe do waszego domu?
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 150 g daktyli
- 350 ml napoju migdałowego lub innego roślinnego
- 50 g masła orzechowego
- 2 łyżki 16 g kakao
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- garść ( ok. 50 g ) orzechów np. włoskich, pekan, laskowych
- garść ( ok 45 g ) rodzynek
- 3 łyżki ( ok 20 g ) przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka ( 6 g ) proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 12 g oleju rzepakowego
- garstka orzechów włoskich
Daktyle włożyć do garnka.
Zalać napojem roślinnym i zagotować.
Zdjąć z palnika i zostawić na godzinę.
Do wystudzonych daktyli dodać przyprawę do piernika i masło orzechowe. Zmiksować przy pomocy blendera.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i kakao.
Dodać do zmiksowanej masy.
Wsypać orzechy i rodzynki. Ja nie siekałam orzechów bo lubię kiedy są większe kawałki. Jednak gotowe ciasto łatwiej będzie kroić, kiedy orzechy będę w mniejszych kawałkach.
Formę do pieczenia 12 x 16 cm spryskać olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w 180ºC góra dół przez 50 minut.
Wystudzić.
Polewa:
Czekoladę z olejem rozpuścić na parze.
Orzechy posiekać.
Wystudzony piernik polać czekoladą i posypać orzechami.
Zostawić do zastygnięcia.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Ooo i to jest coś dla mnie! 🥰