Piernik litewski

Piernik litewski

Kiedyś dawno temu piekłam piernik z mąki żytniej.

Potem przez lata na stole w święta musiał się pojawić piernik staropolski. I chociaż jest on wyjątkowy to ma swoje wady. A właściwie jedną wadę, ale znaczącą, za jego przygotowanie trzeba się zabrać wiele tygodni przed świętami.

Dlatego dobrze jest mieć pod ręką przepis na piernik mniej wymgający.

Do tego jest to piernik na mące żytniej, bez dodatku mąki pszennej. Nie ma w nim też dodatku żadnego tłuszczu ani produktów mlecznych.

Mąkę do jego przygotowania trzeba uprażyć i jeśli jeszcze tego nigdy nie robiliście to musicie to nadrobić. Zapach prażonej mąki jest piękny i tak cudownie rozchodzi się po domu.

Piernik można przygotować wcześniej, dobrze zawinięty spokojnie poczeka na swoją kolej. Wystarczy owinąć go w lnianą ścierkę lub po prostu folię spożywczą.

Zazwyczaj do pierników dodaję powidła śliwkowe, ale ostatnio znalazlam w szafce konfitura z fig i powiem wam, że nie wiem czy nie bardziej mi pasował smakiem jako przełożenie.

ciasto :

  • 350 g mąki żytniej
  • 3 jajka
  • ¾ szkl ( 160 ) cukru
  • ¾ szkl ( 250 g )  miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernik
  • 3/4 szkl ( 120 g ) rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki rumu
  • szczypta soli

Polewa :

  • 150 g masła
  • 3 łyżki ( 70 g ) cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki ( 25 g ) kakao

Dodatkowo :

  • powidła śliwkowe lub konfitura z fig

piernik litewski

Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie z dodatkiem rumu. Odstawić na 10 – 15 minut. Odcedzić.

Mąkę żytnią uprażyć na suchej patelni mieszając, aż lekko się zbrązowi.

Miód powinien być płynny, więc jeżeli wasz miód się skrystalizował , włóżcie naczynie z nim do ciepłej wody zostawcie na chwilę i powinie się rozpuścić.

Jajka z cukrem utrzeć do białości.

Wystudzoną mąkę połączyć z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Do mąki dodać odsączone rodzynki i grubo posiekane orzechy. Wymieszać.

Do ubitych jajek dodać miód i mąkę z bakaliami. Wszystko wymieszać.

Forme keksową 30 x 12 cm spryskać olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Przełożyć do niej ciasto. Wyrównać.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC góra dół  przez 50 minut.

Upieczony piernik wyjąć z formy i studzić na kratce.

Po wystudzeniu piernik przekroić na pół.

Posmarować powidłami lub konfiturą. Złożyć w całość.

Przygotować polewę.

W garnku rozpuścić masło z cukrem.

Dodać kakao i wodę, wymieszać do uzyskania lśniącej masy.

Odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Oblać polewą piernik. Można udekorować wedle uznania i zostawić do zastygnięcia.

Piernik owinąć folią i odłożyć.

piernik litewski

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

Przyprawy korzenne i ziołowe w mojej kuchni - grudzień 2022

Jak oceniasz ten post?


2 thoughts on “Piernik litewski”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here