Piernik na ostatnią chwilę

Piernik na ostatnią chwilę
Jak powszechnie wiadomo piernik im starszy tym lepszy.
Stąd cała masa przepisów na pierniki leżakujące, dojrzewające i sama już nie wiem jakie.
Oczywiście na blogu też są takie przepisy, bo jakby mogło zabraknąć kultowego piernika staropolskiego czy piernika litewskiego, które są klasyką.
Kiedy jednak zapomnicie o nastawieniu ciasta wcześniej. Zabraknie czasu na upieczenie i leżakowanie, to nie musicie się już martwić.
Przedstawiam wam przepis na piernik ratunkowy. Ale niech was nie zmyli ta nazwa.
Jeżeli lubicie możecie dodać do ciasta orzechy i bakalie. Pamiętajcie jednak, ze dobrze jest osypać je mąką, wtedy równomiernie rozłożą się w cieście i nie opadną na dno.
Piernik zawinięty w ścierkę lub folię może spokojnie poleżeć kilka dni i poczekać na swoją kolej.
To jest piernik wart polecenia. Spróbujcie sami, a nie będziecie mogli się nadziwić, że to cudo można przygotowac na ostatnią chwilę.
  • 460 g mąki pszennej tortowej
  • 340 g cukru
  • 340 g miodu
  • 140 g masła
  • 3 duże jajka
  • 170 g śmietany kremówki
  • 30 g przyrawy do piernika
  • 20 g kakao
  • 6 g sody
polewa kakaowa :
  • 150 g masła
  • 3 łyżki ( 70 g ) cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki ( 25 g ) kakao
dodatkowo :
  • słoiczek powideł śliwkowych

piernik na ostatnią chwilę

Masło z cukrem, miódem, kakao i przyprawą do piernika, zagotować i wymieszać. Kiedy składniki się połączą odstawić z ognia i przestudzić.
Do przestudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą i jajka oraz śmietanę. Jeżeli chcecie teraz dodajcie też bakalie.
Wymieszać aż powstanie jednolita masa.
Keksówkę 30 x 12 cm spryskać tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć ciasto do formy.
Piec w 170ºC góra dół przez 50 minut.
Ciasto wyjąć z formy i studzić na kratce.
Wystudzone ciasto przeciąć wzdłóż na pół i przełożyć powidłami.
W garnku rozpuścić masło z cukrem, dodać kakao i wodę, zamieszać. Kiedy wszystko się połączy zdjąć z palnika.
Polewę lekko przestudzić i lekko ciepłą posmarować piernik na górze i po bokach.
Odstawić na kratkę aż masa zastygnie.
piernik na ostatnią chwilę
Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Jak oceniasz ten post?


2 thoughts on “Piernik na ostatnią chwilę”

  • Nie przepadam za pieczeniem, ale obiecałem, że w tym roku na święta się postaram i upiekę chociaż jedno ciasto, by odciążyć moją żonę. Myślę, że ten przepis to będzie strzał w dziesiątkę. Nie wydaje się zbyt skomplikowany, więc podejrzewam, że uda mi się ten piernik! Dzięki za ten przepis! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here