Kruche ciasto z rabarbarem i waniliową pianką

Lubcie rabarbar ? Wiem, że nie wszyscy za nim przepadają. Na szczęście ma on też dużą grupę swoich miłośników, którzy tylko czekają kiedy się pojawi. A jak już się pojawi, to trzeba korzystać, bo sezon nie trwa zbyt długo.
Kruche ciasto idealnie łączy się z rabarbarem i waniliową pianką, która na wierzchu między kawałkami kruszonki zamienia się w chrupiącą bezę.
Myślę, że tym ciastem można podjąć próbę przekonania nieprzekonanych, że ten rabarbar to jednak może być smaczny.
ciasto :
2 pełne szkl ( 400 g ) mąki pszennej ( najlepiej krupczatki )
3 łyżki ( 45 g ) cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła
4 żółtka
pianka :
4 białka
¾ szkl ( 170 g ) cukru
1 duże op. ( 64 g ) budyniu waniliowego bez cukru
niepełne ½ szkl ( 100 ml ) oleju
dodatkowo :
ok ½ kg rabarbaru
Ciasto :Wszystkie sypkie składniki wymieszać na blacie lub w dużej misce. Dodać masło i dokładnie je posiekać przy okazji mieszając z mąką. Na końcu dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części. Mniej więcej ²/3 i ¹/3. Większą część rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną formy 25 x 35 cm.
Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i rozłożyć równomiernie na spodzie.
Piana :
Białka ubić, kiedy piana zgęsnieje dodać cukier. Kiedy cukier się rozpuści dodać budyń i powoli wlać olej. Cały czas mieszając.
Pianę wyłożyć na rabarbar, a na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto.
Piec w 180°C przez ok. 50 minut, do czasu kiedy góra ładnie się zrumieni.
Smacznego :)
Wygląda cudownie, a pewnie smakuje jeszcze lepiej <3