Ciasto z rabarbarem i bezą

Ciasto z rabarbarem i bezą

Pyszne ciasto z rabarbarem. Nie za słodkie, nie za kwaśne. Warto spróbować, bo jest bardzo smaczne.

ciasto :

  • 150 g mąki
  • 130 g miękkiego masła
  • 4 żółtka
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

beza :

  • 4 białka
  • 170 g ( 3/4 szkl ) cukru
  • 0,5 łyżeczki octu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

dodatkowo :

  • 250 g ( 2 duże szt, ) rabarbaru
  • 3 – 4 łyżeczki cukru
  • płatki migdałów

Idealne ciasto z rabarbarem

Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie części i schłodzić przez godzinę w lodówce.

Rabarbar pokroić na plastry, położyć na sitku ustawionym na czymś, gdzie będzie mógł spłynąć sok, posypać cukrem, odstawić.

Dwie blachy tego samego rozmiaru wyłożyć papierem do pieczenia i i rozwałkować na ich wielkość ciasto,w razie potrzeby podsypać mąką. Jeśli nie macie dwóch takich samych blach, trzeba pieczenie rozłożyć na dwie tury.

Na cieście rozłożyć rabarbar, mniej więcej po połowie.

Piec w 180ºC przez 20 minut.

Idealne ciasto z rabarbarem

W tym czasie ubić pianę z białek. Kiedy będzie sztywna, dodać cukier, ocet i mąkę ziemniaczaną.

Formy z ciastem wyjąć z piekarnika. Na jedno ciasto wyłożyć połowę piany. Na nią przełożyć drugie ciasto, resztę piany, posypać płatkami migdałów.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC, po 10 minutach zmniejszyć do 150ºC i piec przez godzinę.

Idealne ciasto z rabarbarem

Smacznego :)

Rabarbarowa rewolucja

Jak oceniasz ten post?


22 thoughts on “Ciasto z rabarbarem i bezą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here