Ciasto z rabarbarem i bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem.
Beza świetnie uzupełnia się z rabarbarem.
Nie za słodkie, nie za kwaśne.
Warto spróbować, bo jest bardzo smaczne.
W prostszej wersji można poprostu zrobić ciasto w formie 20 x 30 cm i zrobić tylko jedną warstwę ciasta, rabarbaru i bezy.
ciasto :
- 150 g mąki
- 130 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- 130 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
beza :
- 4 białka
- 170 g ( 3/4 szkl ) cukru
- 0,5 łyżeczki octu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo :
- 250 g ( 2 duże szt, ) rabarbaru
- 3 – 4 łyżeczki cukru
- płatki migdałów
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka.
Kiedy składniki się połączą dodać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać.
Podzielić na dwie części i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Rabarbar pokroić na plastry, położyć na sitku ustawionym na czymś, gdzie będzie mógł spłynąć sok, posypać cukrem, odstawić.
Dwie blachy 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować w razie potrzeby podsypując mąką i wyłożyć nim dno blach.
Jeśli nie macie dwóch takich samych blach, trzeba pieczenie rozłożyć na dwie tury.
Na cieście rozłożyć rabarbar, mniej więcej po połowie.
Piec w 180ºC przez 20 minut.
W tym czasie ubić pianę z białek, dodając w trakcie ubijania porcjami cukier. Pod koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
Formy z ciastem wyjąć z piekarnika. Na jedno ciasto wyłożyć połowę piany. Na nią przełożyć drugie ciasto, resztę piany, posypać płatkami migdałów.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC, po 10 minutach zmniejszyć do 150ºC i piec przez godzinę.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
ojej ! pychaa !
Pyszne, uwielbiam takie ciasta :)
Ja też :)
wygląda trochę jak Pani Walewska! idealne <3
Mmm rabarbar z bezą ? Jak dla mnie wspaniałe połączenie :)
Wspaniałe, to prawda :)
Pyszne ciacho :) a ta beza!!! jadłabym w pierwszej kolejnosci :D jak byłam dzieckiem to zjadałam tylko bezę z takich ciast :)))
Też bardzo lubię bezę :)
o beza to wyższa szkoła jazdy dlatego tym bardziej jestem pod wrażeniem – zdjęcia cudne :) Ps. nominowałam Cię do LBA, jeśli masz ochotę proszę o odpowiedz – info w najnowszym poście na blogu :
Dziękuję za pochwałę bezy i za nominację, oczywiście odpowiem na wszystkie pytania :)
Lubię takie ciacha, w rabarbarem moje ulubione :)
też lubię :)
Piękny i na dodatek smacznie wygląda :)
I jest smaczny :)
Smakowitości i jaka udana beza :)
Dziękuję :)
U mnie by zniknęło całe ciasto bardzo szybko!
Pychota.
U mnie właśnie też zniknęło, szybciej niż się spodziewałam :)
pysznie się prezentuje, słodka beza, kwaśny rabarbar – idealne zestawienie!
Ukryłam sobie kawałek w piekarniku, na dzisiaj do kawy, ale niestety zniknął, więc chyba było pyszne :)
Poproszę kawałek :)
Częstuj się proszę :)