Ciasto z rabarbarem i bezą

Pyszne ciasto z rabarbarem. Nie za słodkie, nie za kwaśne. Warto spróbować, bo jest bardzo smaczne.
ciasto :
- 150 g mąki
- 130 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- 130 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
beza :
- 4 białka
- 170 g ( 3/4 szkl ) cukru
- 0,5 łyżeczki octu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo :
- 250 g ( 2 duże szt, ) rabarbaru
- 3 – 4 łyżeczki cukru
- płatki migdałów
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie części i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Rabarbar pokroić na plastry, położyć na sitku ustawionym na czymś, gdzie będzie mógł spłynąć sok, posypać cukrem, odstawić.
Dwie blachy tego samego rozmiaru wyłożyć papierem do pieczenia i i rozwałkować na ich wielkość ciasto,w razie potrzeby podsypać mąką. Jeśli nie macie dwóch takich samych blach, trzeba pieczenie rozłożyć na dwie tury.
Na cieście rozłożyć rabarbar, mniej więcej po połowie.
Piec w 180ºC przez 20 minut.
W tym czasie ubić pianę z białek. Kiedy będzie sztywna, dodać cukier, ocet i mąkę ziemniaczaną.
Formy z ciastem wyjąć z piekarnika. Na jedno ciasto wyłożyć połowę piany. Na nią przełożyć drugie ciasto, resztę piany, posypać płatkami migdałów.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC, po 10 minutach zmniejszyć do 150ºC i piec przez godzinę.
Smacznego :)
ojej ! pychaa !
Pyszne, uwielbiam takie ciasta :)
Ja też :)
wygląda trochę jak Pani Walewska! idealne <3
Mmm rabarbar z bezą ? Jak dla mnie wspaniałe połączenie :)
Wspaniałe, to prawda :)
Pyszne ciacho :) a ta beza!!! jadłabym w pierwszej kolejnosci :D jak byłam dzieckiem to zjadałam tylko bezę z takich ciast :)))
Też bardzo lubię bezę :)
o beza to wyższa szkoła jazdy dlatego tym bardziej jestem pod wrażeniem – zdjęcia cudne :) Ps. nominowałam Cię do LBA, jeśli masz ochotę proszę o odpowiedz – info w najnowszym poście na blogu :
Dziękuję za pochwałę bezy i za nominację, oczywiście odpowiem na wszystkie pytania :)
Lubię takie ciacha, w rabarbarem moje ulubione :)
też lubię :)
Piękny i na dodatek smacznie wygląda :)
I jest smaczny :)
Smakowitości i jaka udana beza :)
Dziękuję :)
U mnie by zniknęło całe ciasto bardzo szybko!
Pychota.
U mnie właśnie też zniknęło, szybciej niż się spodziewałam :)
pysznie się prezentuje, słodka beza, kwaśny rabarbar – idealne zestawienie!
Ukryłam sobie kawałek w piekarniku, na dzisiaj do kawy, ale niestety zniknął, więc chyba było pyszne :)
Poproszę kawałek :)
Częstuj się proszę :)