Placek drożdżowy truskawkowo-rabarbarowy z kruszonką

Do placka drożdżowego podobno trzeba mieć dobrą rękę. Ja jednak uważm, że jeżeli ma się dobre drożdże, to takie ciasto nie ma prawa się nie udać.
Ten przepis to receptura którą dostałam od mojego teścia, który z babcią męża toczył bój o to czyje ciasto drożdżowe jest lepsze. Nie wiem, które lepsze, tego sporu nie ośmieliłabym się rozstrzygac, ale wiem jedno, to z tego przepisu wychodzi pyszne, co możecie ocenić i wy.
Dzisiaj drożdżowiec w letniej odsłonie z truskawkami i rabarbarem oraz z kruszonką. Możecie go jednak piec w dowolnych kombinacjach, z dowolnymi owocami lub bez nich i tak będzie smacznie.
ciasto :
- 500 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 250 ml ( 260 g ) mleka
- 100 g masła
- 0,5 szkl. (130 g ) cukru
- 25 g drożdży
kruszonka:
- 200 g mąki
- 150 g cukru
- 100 g masła
dodatkowo :
- 400 g rabarbaru
- 600 g truskawek
Z drożdży, łyżki cukru i części mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
Masło stopić i wystudzić.
Do mąki, żółtek, reszty mleka i cukru dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Jak wszystkie składniki będą już dobrze połączone wlać masło i dalej wyrabiać. Wyrobione ciasto przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia.
W tym czasie myjemy i kroimy owoce ( w przypadku truskawek tylko te naprawdę wielkie).
Przygotowujemy kruszonkę. Do mąki i cukru dodajemy masło, które kroimy na mniejsze kawałki. Całość zagniatamy.
Blachę wyłożyć papierem, u mnie jest to blacha z piekarnika.Ciasto rozciągnąć, tak żeby było dość płaskie.
Ponieważ moi domownicy mają różne zdanie na temat rabarbaru, część placka będzie z samymi truskawkami,część z samym rabarbarem, a część i z jednym i z drugim. Tak naprawdę możemy ciasto obłożyć dowolnymi owocami.
Posypać kruszonką.
Blachę wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawionego na 180°C i pieczemy godzinę.
Smacznego :)