Ciecierzyca z suszonymi śliwkami

Lubicie dania jednogarnkowe?
Ja przyznaję się bez bicia, że bardzo!
Wszystko wrzycam do jednego garnka i gotowe. Do tego jak coś zostanie wystarczy włożyć garnek do lodówki, podgrzać kolejnego dnia i jeść ze smakiem.
Ciecierzyca doskonale się nadaje na takie danie. Daje wiele możliwości, można ją przygotować na wiele sposobów. Dodatkowo jest sycąca i dostarcza organizmowi niezłą porcję białka i błonnika.
Zapraszam na ciecierzycę duszoną z indyjskimi przyprawami i suszonymi śliwkami.
- 1 szkl suchej ciecierzycy
- 1 duża cebula
- 100 g suszonych śliwek
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 0,5 łyżeczki kolendry
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- puszka pomidorów krojonych
- olej do smażenia
- sól
Ciecierzycę namoczyć i ugotować.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
Na oleju obsmażyć cebulę, dodać czosnek i przyprawy, wymieszać, smażyć minutę i dodać pomidory, pokrojone śliwki, wino oraz ciecierzycę. Podlać wodą. Dusić wszystko razem co najmniej 40 minut. Mieszając od czasu do czasu i jesli zajdzie taka potrzeba dolewając trochę wody.
Smacznego :)
Nigdy nie miałam przekonania do ciecierzycy, ale w takim połączeniu brzmi bardzo kusząco.
DO ciecierzycy warto się przekonać, bo daje wiele możliwości. Ja mam z nią kłopot, bo trochę traw to moczenie i gotowanie. Alei tak lubię :)
Uwielbiam dania jednogarnkowe. Twoje jest bardzo intrygujące :)
Pewnie, że lubię. Robi się je szybko i przyjemnie, są pyszne i do tego bardzo sycące :)
Bardzo kuszące danie i z pewnością mnóstwo w nim aromatów :) Pozdrawiam serdecznie