Curry z kalarepy

Curry z kalarepy

Lubię kalarepkę, a od jakiegoś czasu odkrywam ją na nowo stosując w różnych potrawach.

Była kalarepka w surówce, była kalarepka pieczona, nadeszła pora na curry z kalarepy.

  • 2 kalarepki
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów ( lub 3 – 4 pokrojone pomidory bez skóry )
  • 1 puszka ( 400 g ) mleka kokosowego
  • 2 łyżki czosnku suszonego w proszku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej
  • sól do smaku

dodatkowo :

  • natka pietruszki lub kolendra

wegańskie curry z kalarepki

Kalarepy obrać i pokroić w dużą kostkę.

Dodać łyżkę oleju, czosnek i dokładnie wymieszać.

Piec w 180 º C przez 20 minut.

Na patelni rozgrzać 1 – 2 łyżki oleju, dodać przyprawy i dokładnie wszystko wymieszać.

Dodać pokrojoną w pióra cebulę i całość lekko podsmażyć.

wegańskie curry z kalarepki

Do garnka przełożyć upieczoną kalarepkę, przesmażoną cebulę, pomidory i mleko kokosowe.

Wymieszać i dusić przez 30 – 40 minut. Od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby lekko podlewając wodą.

Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.

Podawać z ryżem, posypane natką pietruszki lub kolendrą.

wegańskie curry z kalarepki

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


23 thoughts on “Curry z kalarepy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.