Vindaloo z ziemniakami i batatami

Vindaloo z ziemniakami i batatami

Danie jest moją interpretacją vindaloo z dwoma rodzajami ziemniaków z książki „Obfitość” Yotam Ottolenghi.

Ponieważ kiedy postanowiłam zrobic te ziemniaki z batatami w sosie vindaloo okazało się, że nie wszystkie składniki mam w domu. Stąd zmiany.

Ale przecież w kuchni nie chodzi o dokładne odwzorowaymanie przepisu. Fajnie czerpać od najlepszych, ale przecież w kuchni większość dań można zrobić na wiele sposobów, a to danie na pewno do takich dań należy.

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g batatów
  • 1 szt czerwonej papryki
  • 3 szt ( ok. 450 g ) cebule
  • szczypta kardamonu
  • olej
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 0,5 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 25 listków curry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego chili
  • 1 puszka pomidorów
  • 25 ml octu
  • 400 ml wody
  • sól
  • świeża kolendra

vindaloo z ziemniaków i batatów

Cebulę obrać i pokroić w pióra.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, dodać kozieradkę i gorczycę i smażyć do zrumienienia.

Dodać pozostałe przyprawy i przesmażyć wszystko razem przez 3 minuty.

Dodać pomidory.

Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić przez 20 minut na małym ogniu.

vindaloo z ziemniaków i batatów

Ziemniaki i bataty obrać i pokroić w dużą kostkę.

Do sosu dodać ziemniaki i dusić 30 minut.

Dodać bataty i pokrojoną w kostkę paprykę i dusić kolejne 30 minut.

10 minut przed końcem gotowania dodać ocet.

Podawać posypane kolendrą.

vindaloo z ziemniaków i batatów

Smacznego :)

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Jak oceniasz ten post?


13 thoughts on “Vindaloo z ziemniakami i batatami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.