Naleśniki

8 dużych naleśników
Macie swój sprawdzony sposób na naleśniki?
Ja od lat robię je tak jak podaję niżej. Oczywiście zdarzały mi się mniej i bardziej udane próby korzystania z innych przepisów w międzyczasie, ale jakoś zawsze wracam do tego sprawdzonego i zawsze się udającego :).
- 1 szkl ( 170 g ) mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka ( 10 g ) oleju
- 1 szkl ( 250 ml ) mleka
- 1 szkl ( 250 ml ) wody
- sól
Składniki zmiksować, przykryć i odstawić na co najmniej 30 minut.
Po tym czasie rozgrzać patelnię i smażyć naleśniki. Jeśli się boicie smażyć bez tłuszczu lub po prostu nie macie dobrej patelni, można użyć niewielkiej ilości oleju.
Ja smażę naleśniki z dwóch stron, chociaż słyszałam o szkole smażenia ich tylko z jednej, do mnie to jednak nie przemawia.
Smacznego :)
Mój mąż uwielbia naleśniki, to taki łasuch :) bardziej niż mięsko!