Sernik krakowski

Jeszcze jakis czas temu uważałam, że ja i sernik, to nie jest za bardzo udana para.
Serniki lubie, ale jakoś tak dlugo nie mogłam upiec takiego który by mi smakował, bez żadnego ale.
Na szczęście, mam wrażenie, że to już przeszłość i sernik chyba mnie polubił, bo przychodzę tu do was z kolejnym przepisem na niego. I nieskromnie powiem, znowu się udał!
ciasto :
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 ugotowane żółtka
- szczypta soli
masa serowa :
- 1 kg sera twarogowego
- 1,5 szkl ( 340 g ) drobnego cukru
- 6 jajek
- 100 g masła
- 2 czubate łyżki ( 60 g ) mąki ziemniaczanej
- 0,5 szkl ( 80 g ) rodzynek
lukier :
- cukier puder
- sok z cytryny
- śmietana kremówka
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta.
Do dużej miski wsypać wszystkie sypkie składniki.
Dodać rozkruszone żółtka i posiekane masło.
Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą, mniej więcej 2/3 i 1/3.
Schłodzić w lodówce.
Forme 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wiekszą część ciasta rozwałkować na prostokąt i włożyć do formy, nakłuć widelcem.
Podpiec w 180 º C przez 15 – 20 minut.
Masa serowa :
Rodzynki namoczyc w wodzie lub rumie. Odcedzić.
Masło rozpuścić i przestudzić.
Białka jajek ubić na sztywną pianę.
Do żółtek dodać cukier i utrzeć, aż masa stanie się biała.
Dolać ekstarakt i porcjami dodawać twaróg. dokładnie utrzeć.
Pod koniec dodać masło i rodzynki, a kiedy wszystko ładnie się połączy delikatnie wmieszać do masy piane z białek.
Masę serową przełożyć na podpieczone ciasto i wstawić do piekarnika na 20 minut.
W tym czasie rozwałkować pozostałe ciasto i pokroić je na paski.
Lekko podpieczony sernik wyciągnąć, ułożyć na nim kratkę z ciasta.
Ponownie wstawić do pierarnika na 40 minut.
Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do wystygnięcia.
Przygotować lukier.
Do cukru pudru ( ok. 0,5 szkl ) dodać kilka kropli cytryny, łyżkę śmietany i tyle wody ile będzie trzeba by lukier miał konsystencje nie za gęstej śmietany.
Ciasto polać lukrem i odstawić do wystudzenia.
Smacznego :)
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Sernik krakowski to mój ulubiony sernik :)
Tradycyjny – najlepszy :)
Wygląda wyśmienicie :) Moim zdaniem, takie „zbite” i ciężkie serniki smakują o niebo lepiej niż te puszyste :)
Agnieszko-wspaniały sernik. Jednak dobrana z Was para :) Wesołych Świąt :)
Sernik jak malowany! <3
Zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt :)
U mnie nie ma Wielkanocy bez sernika, a ten to prawdziwy klasyk :)
o matko.. ale mnie naszła ochota na sernik.. i to ten tradycyjny.. mniam! <3
Piękny serniczek :) Oczywiście do wypróbowania!
Serniki to moje ulubione ciasto :) Robiłam już wiele wersji, ale krakowskiego jeszcze nie. Trzeba to zmienić!
Mam przeczucie, że ja bym się świetnie dogadała z tym sernikiem ;)
Chciałam napisać, że uwielbiamy sernik, robię bardzo często. Jednak tak dobrego nigdy wcześniej nie jadłam, Ciasto jak na Mazurek – super jako spód i wierzch (kratka), a sam sernik jest delikatny i przepyszny. Dziękuję za ten przepis! Pozdrawiam.