Sernik krakowski
Jeszcze jakiś czas temu uważałam, że ja i sernik to nie jest za bardzo udana para.
Serniki lubie, ale jakoś tak długo nie mogłam upiec takiego, który by mi smakował, bez żadnego ale.
Na szczęście, mam wrażenie, że to już przeszłość i sernik chyba mnie polubił, bo przychodzę tu do was z kolejnym przepisem na niego. I nieskromnie powiem, znowu się udał!
Sernik krakowski to ciężki sernik, pełen rodzynek z ozdobną kratką na górze, udekorowany lukrem.
Myślę, że nie muszę was namawiać na upieczenie go.
To jest po prostu klasyka, a klasyka zazwyczaj smakuje najlepiej.
ciasto :
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 ugotowane żółtka
- szczypta soli
masa serowa :
- 1 kg sera twarogowego
- 1,5 szkl ( 340 g ) drobnego cukru
- 6 jajek
- 100 g masła
- 2 czubate łyżki ( 60 g ) mąki ziemniaczanej
- 0,5 szkl ( 80 g ) rodzynek
lukier :
- cukier puder
- sok z cytryny
- śmietana kremówka
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta.
Do dużej miski wsypać wszystkie sypkie składniki.
Dodać rozkruszone żółtka i posiekane masło.
Zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą, mniej więcej 2/3 i 1/3.
Schłodzić w lodówce.
Forme 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wiekszą część ciasta rozwałkować na prostokąt i włożyć do formy, nakłuć widelcem.
Podpiec w 180 º C przez 15 – 20 minut.
Masa serowa :
Rodzynki namoczyć w wodzie lub rumie. Odcedzić.
Masło rozpuścić i przestudzić.
Białka jajek ubić na sztywną pianę.
Do żółtek dodać cukier i utrzeć, aż masa stanie się biała.
Dolać ekstarakt i porcjami dodawać twaróg. Dokładnie utrzeć.
Pod koniec dodać masło i rodzynki, a kiedy wszystko ładnie się połączy delikatnie wmieszać do masy piane z białek i mąkę ziemniaczaną.
Masę serową przełożyć na podpieczone ciasto i wstawić do piekarnika na 20 minut.
W tym czasie rozwałkować pozostałe ciasto i pokroić je na paski.
Lekko podpieczony sernik wyciągnąć, ułożyć na nim kratkę z ciasta.
Ponownie wstawić do pierarnika na 40 minut.
Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do wystygnięcia.
Przygotować lukier.
Do cukru pudru ( ok. 0,5 szkl ) dodać kilka kropli cytryny, łyżkę śmietany i tyle wody ile będzie trzeba by lukier miał konsystencje nie za gęstej śmietany.
Ciasto polać lukrem i odstawić do wystudzenia.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Nie ma info kiedy dodać mąkę kartoflaneą, oraz w jakiej temperaturze pięć ciasto.
Mąkę dodajemy pod koniec razem z pianą z białek. A ciasto cały czas pieczemy w 180st C.
To najlepszy sernik jaki jadłam. Pyszny. Zapisuję do ulubionych.
Chciałam napisać, że uwielbiamy sernik, robię bardzo często. Jednak tak dobrego nigdy wcześniej nie jadłam, Ciasto jak na Mazurek – super jako spód i wierzch (kratka), a sam sernik jest delikatny i przepyszny. Dziękuję za ten przepis! Pozdrawiam.
Mam przeczucie, że ja bym się świetnie dogadała z tym sernikiem ;)
Serniki to moje ulubione ciasto :) Robiłam już wiele wersji, ale krakowskiego jeszcze nie. Trzeba to zmienić!
Piękny serniczek :) Oczywiście do wypróbowania!
o matko.. ale mnie naszła ochota na sernik.. i to ten tradycyjny.. mniam! <3
U mnie nie ma Wielkanocy bez sernika, a ten to prawdziwy klasyk :)
Sernik jak malowany! <3
Zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt :)
Agnieszko-wspaniały sernik. Jednak dobrana z Was para :) Wesołych Świąt :)
Wygląda wyśmienicie :) Moim zdaniem, takie „zbite” i ciężkie serniki smakują o niebo lepiej niż te puszyste :)
Tradycyjny – najlepszy :)
Sernik krakowski to mój ulubiony sernik :)