Tort oreo czy może raczej tort ciasteczkowy

Kiedy szukałam inspiracji na tort, przejrzałam wiele stron.
Ostatecznie zainspirowało mnie to ciasto.
Niestety nie udało mi się zrobić zdjęć, które oddawały by jego urok, ale zapewniam was taki ciasteczkowy tort jest wyjątkowy.
Pięknie się prezentuje i wcale nie jest jakiś bardzo skomplikowany do wykonania.
Potrzeba tylko trochę czasu na upieczenie blatów.
Każdy z nich jest inny i nawiązuje do innego smaku ciasteczek.
Bardzo fajne połączenie smaków i polecam nie tylko ciasteczkowym potworom.
ciasto I :
- 170 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki ( 260 g ) mąki pszennej
- 2 łyżki ( 39 g )mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka (12 g ) proszku do pieczenia
- 100 g posiekanej mlecznej czekolady
ciasto II :
- 115 g masła
- 170 g gorzkiej czekolady
- 1¼ szklanki ( 250 g cukru )
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 duże jajka
- ¾ szklanki ( 100 g ) mąki
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
ciasto III :
- 1 ¹/3 szklanki ( 220 g ) mąki
- 1 ¼ szklanki ( 150 g ) cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 białka jajek
- ½ szklanki ( 115 g ) kwaśnej śmietany
- ½ szklanki ( 120 ml ) mleka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 170 g rozpuszczonego masła
- 6 ciastek oreo drobno pokruszonych
- 6 posiekanych ciastek oreo
masa :
- 800 g śmietany kremówki
- ½ szklanki ( 110 g ) cukru
- 130 g gorzkiej czekolady
Do ozdoby :
- ciasteczka oreo
- okruchy oreo

Ciasto I :
Masło utrzeć w cukrem na puszysta masę.
Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, wymieszać.
Wsypać pozostałe składniki i wszystko razem połączyć., na samym końcu dodając czekoladę.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Ciasto rozprowadzić równomiernie po formie.
Piec 35 minut w temperaturze 180 º C.
Ciasto II :
Masło i czekoladę roztopić na parze, ja umieszczam miskę na garnku z gotującą się wodą.
Trochę przestudzić.
Jajka ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym.
Dodać przestudzoną czekoladę, a na końcu mąkę połączoną z kakao i solą. Najlepiej przesiać je przez sitko i wszystko połączyć.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, brzeg natłuścić. Przelać ciasto, wyrównać. Piec w 180 º C przez 3o minut.
Ciasto III :
Wymieszać śmietanę, mleko, białka jajek i ekstrakt waniliowy.
Dodać mieszaninę mąki, cukru, proszku do pieczenia i soli. Energicznie wymieszać.
Wlać masło i połączyć wszystko ze sobą.
Na końcu dodać okruchy i posiekane ciastka oreo.
Ponownie wymieszać.
Tortownicę przygotować jak wyżej i wylać na nią ciasto. Stuknąć formę, żeby masa się wyrównała.
Piec w 180 º C przez 35 minut.

Bita śmietana:
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i wlać przestudzoną czekoladę.
Składanie tortu :
Na dół położyć ciasto I czyli spód ciasteczkowy.
Na spód ciasteczkowy wyłożyć ok. 1/4 śmietany. Rozsmarować równomiernie i przykryć blatem oreo.
Na blat oreo wyłożyć 1/4 śmietany, rozsmarować równomiernie i przykryć blatem brownie.
Całość posmarować pozostałą śmietaną na górze i po bokach.
Ozdobić ciastkami i okruchami oreo.
Gotowy tort schłodzić w lodówce.

Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

musiał być bardzo słodki :) Prezentuje się super, aż zachciało mi się słodkiego :D
Uwielbiam ciasteczka oreo, pochłaniam je w nieprzyzwoitych ilościach po prostu ukochałam sobie ich smak. I widząc przepis na tor z nimi oszalałam z zachwytu. Koniecznie muszę go przygotować na świąteczny wielkanocny poczęstunek dla moich najbliższych.
Jak zwał tak zwał ;) Pysznie wygląda i prosze o kawałeczek :)
Piękny tort! Zapanowała ostatnio moda na takie torty, serniki itd. z ciasteczkami oreo i dobrze, bo są przepyszne i świetnie się prezentują :)