Szybka babka czyli coś słodkiego prawie z niczego

Dzisiejszy przepis jest dla wszystkich, tych co dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni i dla tych którzy są mistrzami piekarnika, ale czasami im się po prostu nie chce, a przydało by się coś słodkiego do kawy, dla gości czy po prostu na deser dla rodziny.
Ta babka to taki mój wypiek awaryjny.
Składniki do niej w zasadzie zawsze mam w domu.
Przygotowanie tej babki to chwila.
Dodatkową jej zaletą jest to, że przez odpowiednie dodatki łatwo ja zmienić w inne ciasto i dostosować do własnych gustów.
Wystarczy dodać ekstrakt waniliowy lub rodzynki, kawałki czekolady czy skórkę z cytryny albo pomarańczy i już mamy inny smak.
Bardzo polecam.
- 2 szklanki ( 300 g ) mąki pszennej najlepiej tortowej
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 szkl ( 225 g ) cukru
- 260 g śmietany 18 %
- 30 g miękkiego masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo opcjonalnie :
- ekstrakt waniliowy
- rodzynki
- orzechy
- skórka cytrynowa lub pomarańczowa
- kawałki czekolady
Jajka ubić z cukrem na jasną masę.
Dodać śmietanę i masło, dokończyć ubijanie, aż składniki się połączą.
Ustawić mikser na mniejsze obroty i partiami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na końcu można dodać kawałki czekolady, rodzynki czy orzechy. Wymieszać
Formę keksową 30×15 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać mąką.
Masę przelać do przygotowanej formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180º C przez ok. godzinę.
Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić i wyjąć z formy.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Hej będę robiła dziś to ciasto