Kruche ciasto z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni. Na blogu nie może więc zabraknąć przepisów z truskawkami.
Dzisiaj przepis na prosty placek z nimi i kruszonką.
Rekomendacją niech będzie, ze wszystkie moje dzieci jadły je z przyjenością, a nie często tak jest.
ciasto :
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 duże jajko
kruszonka :
- 150 g mąki pszennej
- 50 g płatków owsianych
- 100 g masla
- 100 g cukru
dodatkowo :
- ok. 1 kg truskawek
- 2 czubate łyżki ( 50 g ) mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki ( 60 g ) cukru
Truskawki umyć i odstawić, zeby lekko przeschły.
Teraz ciasto. Do sypkich składników dodać posiekane na drobno masło i jajko i zagnieść szybko elastyczne ciasto.
Blache 20 x 30 cm 2tłożyć papierem do pieczenia lub wysmarowaćmasłem i wysypać bułką tartą, Położyć na nią rozwałkowane ciasto. Można je schłodzić w lodówce,ale nie jest to konieczne.
Składniki kruszonki połączyć, tak, żeby kowstawały grudki.
Truskawki obrać i pokroić w zależności od wielkości na 2 lub 4 części. Dodać do nich cukier i mąkę ziemniaczaną i wyłożyć na ciasto. Posypać kruszonką.
Piec w 180 º C przez godzinę lub do lekkiego zarumienienia kruszonki.
Smacznego :)
Twoje ciasto prezentuje się obłędnie!
Pysznie wygląda :) Częstuję się do porannej kawki :)
letnia klasyka :)
Mmm, musiało smakować bajecznie! :)
Kawałek takiego ciasta to raj dla mojego podniebienia :)