Kruche ciasto z truskawkami
Sezon truskawkowy w pełni. Na blogu nie może więc zabraknąć przepisów z truskawkami.
Dzisiaj przepis na prosty kruchy placek z nimi i kruszonką.
Rekomendacją niech będzie, że wszystkie moje dzieci jadły je z przyjemnością, a nie często tak jest.
ciasto :
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 duże jajko
kruszonka :
- 150 g mąki pszennej
- 50 g płatków owsianych
- 100 g masla
- 100 g cukru
dodatkowo :
- ok. 1 kg truskawek
- 2 czubate łyżki ( 50 g ) mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki ( 60 g ) cukru
Truskawki umyć i odstawić, żeby sie przesuszyły.
Teraz ciasto.
Do sypkich składników dodać posiekane na drobno masło i jajko i zagnieść szybko elastyczne ciasto.
Blache 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Położyć na nią rozwałkowane ciasto. Można je schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Składniki kruszonki zagnieść, tak, żeby powstawały grudki.
Truskawki obrać i pokroić w zależności od wielkości na 2 lub 4 części.
Dodać do nich cukier i mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na ciasto.
Posypać kruszonką.
Piec w 180 º C przez godzinę do lekkiego zarumienienia kruszonki.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Twoje ciasto prezentuje się obłędnie!
Pysznie wygląda :) Częstuję się do porannej kawki :)
letnia klasyka :)
Mmm, musiało smakować bajecznie! :)
Kawałek takiego ciasta to raj dla mojego podniebienia :)