Domowy zakwas na żurek

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami.
Coraz częściej zastanawiam się, co by tu nowego wymyśleć w tym roku, żeby zaskoczyć gości i domowników.
Na razie jednak z nowymi pomysłami jakoś mi nie idzie.
Na szczęście są potrawy, które na stole znaleźć się muszą bezdyskusyjnie.
I do nich z całą pewnością należy żurek.
A żeby był żurek, najpierw trzeba zrobić zakwas.
Przepis zaczerpnęłam z bloga ChilliBite, gdzie możecie zobaczyć oryginalny wpis i to jak pięknie można sfotografować zakwas.
W składnikach jest zakwas albo skórka od chleba i one przyspieszą proces powstawania zakwasu, jednak jeżeli nie macie ich pod ręką możecie je pominąć, nie są konieczne.
- 500 ml ciepłej wody
- 100 g mąki żytniej razowej
- 3 łyżki zakwasu chlebowego lub skórka od dobrego razowego żytniego chleba
- 2 ząbki czosnku
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
W dużym słoiku wymieszać wszystkie składniki.
Przykryć gazą lub ścierką i zostawić w ciepłym miejscu ( nie chować do lodówki ) na 4 – 5 dni.
Jeżeli macie zimno w domu to może się okazać, że zakwas będzie potrzebował trochę więcej czasu na kiśnięcie.
Zakwas można od czasu do czasu przemieszać.
Kiedy zakwas zacznie ładnie pachnieć przecedzamy go przez sitko i zlewamy do butelek.
Zamykamy i zostawiamy w lodówce do czasu kiedy wykorzystamy go przy gotowaniu żurku.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Bardzo lubie żurek – obowiązkowo musi byc na święta :)
Dziękuję za dobre słowo i cieszę się, że zakwas idzie w świat. Już czas nastawiac w tym roku, prawda?
Serdeczności
Jeśli żurek to tylko na domowym zakwasie :) Stylowe zdjęcia :)
robiłam już żurek na własnym zakwasie i wiem że jest cudowny :)
Mam nadzieję, że i mój taki będzie :)
Domowy czyli najlepszy!
Żurek na takim zakwasie jest pyszny :))
przydatny przepis :)
też tak mi się wydaje :)
Będzie pyszny żurek….mniam :)
Faktycznie, już czas o pomylec o dobrym zakwasie… :)
nigdy jeszcze nie robiłam swojego zakwasu, wydaje się prosty :)
Muszę nastawić taki zakwas, bo uwielbiam żurek a przyznam, że zakwasu jeszcze nie robiłam…. z takim domowym to dopiero musi smakować :))
Żurek na Wielkanoc jest obowiazkowy. Na takim zakwasie jest na pewno wysmienity.
O super. Żurek na święta to pozycja obowiązkowa :-)