Domowy zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek
10/10 - (3 votes)

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami.

Coraz częściej zastanawiam się, co by tu nowego wymyśleć  w tym roku, żeby zaskoczyć gości i domowników.

Na razie jednak z nowymi pomysłami jakoś mi nie idzie.

Na szczęście są potrawy, które na stole znaleźć się muszą bezdyskusyjnie.

I do nich z całą pewnością należy żurek.

A żeby był żurek, najpierw trzeba zrobić zakwas.

Przepis zaczerpnęłam z bloga ChilliBite, gdzie możecie zobaczyć oryginalny wpis i to jak pięknie można sfotografować zakwas.

W składnikach jest zakwas albo skórka od chleba i one przyspieszą proces powstawania zakwasu, jednak jeżeli nie macie ich pod ręką możecie je pominąć, nie są konieczne.

  • 500 ml ciepłej wody
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 3 łyżki zakwasu chlebowego lub skórka od dobrego razowego żytniego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe

domowy zakwas na żurek

W dużym słoiku wymieszać wszystkie składniki.

Przykryć gazą lub ścierką i zostawić w ciepłym miejscu ( nie chować do lodówki ) na 4 – 5 dni.

Jeżeli macie zimno w domu to może się okazać, że zakwas będzie potrzebował trochę więcej czasu na kiśnięcie.

Zakwas można od czasu do czasu przemieszać.

Kiedy zakwas zacznie ładnie pachnieć przecedzamy go przez sitko i zlewamy do butelek.

Zamykamy i zostawiamy w lodówce do czasu kiedy wykorzystamy go przy gotowaniu żurku.

domowy zakwas na żurek

 

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



15 thoughts on “Domowy zakwas na żurek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here