Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Kolejny klasyk. Wystarczy mieć przygotowany wywar, a cała reszta to już pestka.

Można ją przygotować z zapomnianych ogórków, których nie mamy ochoty juz jeść, a szkoda wyrzucić.

Wystarczy je zetrzeć na tarce, obsmażyć z cebulą i dodać do wywaru z ziemniakami, Chwilę pogotować i już mamy gotowy pożywny posiłek.

A ogórki kiszone są przecież dostępne u nas przez cały rok i nie trzeba czekać, aż będzie na nie sezon.

Do zupy już na talerzu można dodać łyżkę kwaśnej śmietany, ale nie jest to konieczne.

  • 2 l wywaru*
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 szt ( 100 g ) marchewka
  • 1 szt ( 180 g ) cebula
  • 300 g kiszonych ogórków
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
  • ew. sól

zupa ogórkowa

Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę. Wywar zagotować, wrzucić warzywa i gotować 20 minut.

W tym czasie cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Ogórki zetrzeć na tarce na większych oczkach i dodać do cebuli. Razem jeszcze poddusić.

Po ugotowaniu ziemniaków i marchwi w wywarze, dodać to co smażyliśmy i zostawić na ogniu na kolejne 10 – 20 minut.

 

Smacznego :)

Jak oceniasz ten post?


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *