Zupa ogórkowa
Kolejny klasyk. Wystarczy mieć przygotowany wywar, a cała reszta to już pestka.
Można ją przygotować z zapomnianych ogórków, których nie mamy ochoty juz jeść, a szkoda wyrzucić.
Wystarczy je zetrzeć na tarce, obsmażyć z cebulą i dodać do wywaru z ziemniakami, Chwilę pogotować i już mamy gotowy pożywny posiłek.
A ogórki kiszone są przecież dostępne u nas przez cały rok i nie trzeba czekać, aż będzie na nie sezon.
Do zupy już na talerzu można dodać łyżkę kwaśnej śmietany, ale nie jest to konieczne.
- 2 l wywaru*
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 szt ( 100 g ) marchewka
- 1 szt ( 180 g ) cebula
- 300 g kiszonych ogórków
- 1 łyżka oleju
- pieprz
- ew. sól
Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę. Wywar zagotować, wrzucić warzywa i gotować 20 minut.
W tym czasie cebulę pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju. Ogórki zetrzeć na tarce na większych oczkach i dodać do cebuli. Razem jeszcze poddusić.
Po ugotowaniu ziemniaków i marchwi w wywarze, dodać to co smażyliśmy i zostawić na ogniu na kolejne 10 – 20 minut.
Smacznego :)