Bigos wegański

Bigos wegański

Jakiś czas temu pomyślałam sobie: a gdyby tak zrobić bigos wegański?

Pomysł wydał mi się na tyle ciekawy, że przy pierwszej nadarzającej się okazji postanowiłam go zrealizować.

Okazją tą było jedno ze spotkań rodzinnych, na którym bigos został podany jako jedno z kilku dań. I tak jak się spodziewałam, cieszył się dużym powodzeniem. Dostał sporo pochwał i szybko zniknął. Dodam, że weganie i wegetarianie byli w mniejszości, a bigos smakował wszystkim.

  • 1, 5 kg kiszonej kapusty
  • 1,5 szkl ugotowanej białej fasoli
  • 2 duże cebule
  • 100 g suszonych śliwek
  • 200 – 300 g mrożonych grzybów*
  • 0,5 szkl czerwonego wina
  • olej rzepakowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól

Idealny bigos wegański

W dużym garnku obgotowujemy kapustę z niewielką ilością wody.

Cebulę pokroić w pióra i obsmażyć na oleju.  Dodać do obgotowanej kapusty i wymieszać.

Dodać pokrojone śliwki i grzyby oraz fasolę, liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego.

Dodać wino, jeżeli trzeba podlać jeszcze wodą, wymieszać i dusimy wszystko razem.

Tak jak klasyczny bigos, bigos wegański może być przygotowany wcześniej, ponieważ w kolejnych dnia też jest smaczny.

Idealny bigos wegański

Smacznego :)

*grzyby mrożone można zastąpić świeżymi lub suszonymi, które wcześniej trzeba namoczyć i ugotować

12 potraw na świąteczny stół

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

Jak oceniasz ten post?


11 thoughts on “Bigos wegański”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *