Fasola pieczona

Fasola pieczona

Jedliście już pieczoną fasolę?

Jeżeli nie, to spróbujcie jej koniecznie.

Może być ona świetną alternatywą dla tradycyjnej fasolki po bretońsku.

Z jednej strony jest do niej trochę podobna, ale jednak zupełnie inna.

Ta w wersji pieczonej jest bardzo aromatyczna i zachęcam was, żebyście chociaż raz spróbowali tak przygotowanej fasoli. 

Do jej przygotowania potrzebna jest ugotowana fasola, ale Ci z was którzy nie lubią się bawić w moczenie i gotowanie z powodzeniem mogą wykorystać fasolkę z puszki.

Wegetarianie z powodzeniem mogą pominąć kiełbasę, też będzie smacznie.

  • 2 – 3 szkl ugotowanej fasoli
  • 2 – 3 małe pętka kiełbasy ( wegetarianie mogą pominąć )
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • majeranek
  • czosnek suszony
  • sól
  • olej do smażenia

Pieczona fasolka

Cebulę obrać, pokroić w pióra lub kostkę i obsmażyć na oleju

Kiełbasę pokroić w kostkę lub półplastry i również obsmażyć.

Do naczynia do zapiekać włożyć fasolę, cebulę i kiełbasę. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawy i pomidory

Wszystko razem wymieszać.

Piec w temperaturze 190ºC pod przykryciem 45 minut i kolejne 15 minut bez przykrycia.

Pieczona fasolka

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

Jak oceniasz ten post?


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *