Fasola pieczona

Fasola pieczona
10/10 - (3 votes)

Jedliście już pieczoną fasolę?

Jeżeli nie, to spróbujcie jej koniecznie.

Może być ona świetną alternatywą dla tradycyjnej fasolki po bretońsku.

Z jednej strony jest do niej trochę podobna, ale jednak zupełnie inna.

Ta w wersji pieczonej jest bardzo aromatyczna i zachęcam was, żebyście chociaż raz spróbowali tak przygotowanej fasoli. 

Do jej przygotowania potrzebna jest ugotowana fasola, ale Ci z was którzy nie lubią się bawić w moczenie i gotowanie z powodzeniem mogą wykorystać fasolkę z puszki.

Wegetarianie z powodzeniem mogą pominąć kiełbasę, też będzie smacznie.

  • 2 – 3 szkl ugotowanej fasoli
  • 2 – 3 małe pętka kiełbasy ( wegetarianie mogą pominąć )
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • majeranek
  • czosnek suszony
  • sól
  • olej do smażenia

Pieczona fasolka

Cebulę obrać, pokroić w pióra lub kostkę i obsmażyć na oleju

Kiełbasę pokroić w kostkę lub półplastry i również obsmażyć.

Do naczynia do zapiekać włożyć fasolę, cebulę i kiełbasę. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawy i pomidory

Wszystko razem wymieszać.

Piec w temperaturze 190ºC pod przykryciem 45 minut i kolejne 15 minut bez przykrycia.

Pieczona fasolka

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here