Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku
9.5/10 - (6 votes)

Klasyczne danie. I znowu ile gospodyń tyle przepisów. Danie proste, a jakie smaczne.

  • 500 g suchej fasoli
  • 1 kg dobrej kiełbasy
  • 2 – 3 cebule
  • puszka pomidorów
  • 1 szkl pasaty pomidorowej
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • olej do smażenia

fasolka po bretońsku

Fasolę namoczyć w dużej ilości wody i zostawić na dłuższy czas. Najlepiej na noc.

Namoczoną fasolę ugotować do miękkości.

Cebulę pokroić w grubszą kostkę. Obsmażyć na oleju.

Kiełbasę pokroić i również obsmażyć.

Wszystko razem wymieszać, dodać pomidory, pasatę, musztardę i sól.

Wymieszać, jeśli trzeba podlać wodą.

fasolka po bretońsku

Teraz potrzeba już tylko czasu. Stawiamy garnek na małym ogniu i od czasu do czasu mieszając długo gotujemy. W razie potrzeby podlewamy wodą. Potrzebujemy na to co najmniej godziny. Ale im dłużej gotujemy tym fasola staje się gęstsza i pyszniejsza.

fasolka po bretońsku

Smacznego :)



1 thought on “Fasolka po bretońsku”

  • Robimy podobnie, ale nigdy nie dodajemy musztardy. Następnym razem trzeba będzie spróbować dodać i zobaczymy czy będzie lepsza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here