Falafel czyli kotleciki z ciecierzycy
Falafel czyli kotleciki z ciecierzycy, spróbujcie koniecznie. To pyszne połączenie cieciorki i przypraw. Ważne jest to żeby użyć do ich robienia suchej ciecierzycy. Tu nie da się niczego przyspieszyć i oszukać. Nie można więc wykorzystać do tego przepisu ciecierzycy z puszki. Danie nie wymaga bardzo dużo pacy, ale jego przygotowanie jest mocno rozciągnięta w czasie. Przepis zaczerpnięty z tej strony .
- 1 szkl ( 250 g ) suchej ciecierzycy
- 1 łyżeczka sody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka kuminu
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,25 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki chili
- 2 – 3 łyżki zimnej wody
- olej do smażenia
Ciecierzycę namoczyć w wodzie z dodatkiem sody. Po 12 godzinach odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą. Dodać przyprawy i wodę, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut lub dłużej.
Formować kotleciki i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
Masa bardzo ładnie się formuje i nie ma problemu ze smażeniem.
Smacznego :)