Rogale
Dzisiaj kolejny przepis na domowe bułki. Jak często bywa w moich przepisach jest łatwo, przyjemnie i smacznie. Bardzo polecam wszystkim :)
- 500 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 180 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki ( 50 g ) cukru
- 20 g drożdży
dodatkowo :
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki wody
- sezam
Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i dobrze zagnieść, U mnie jak zawsze robiła to maszyna. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 12 – 16 części w zależności od tego jak duże chcemy mieć rogaliki. Każdą część rozwałkować na długi owalny placek i go zawinąć w kształt rogalika. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wodę rozmieszać z miodem i posmarować mieszaniną wyrośnięte rogaliki. Posypać sezamem. Piec w 180 º C prze ok. 40 minut, do zrumienienia.
Smacznego :)
U mnie wszyscy w domu kochają takie rogaliki ;) Pięknie Ci się upiekły! Idealne do kawki :)
Uwielbiam pieczywo z sezamem :)
Uwielbiam takie rogale. Te mają cudowny ksztalt!
Agnieszko-piękne :) po prostu wzorcowe rogale :) Dla mnie rogale to smak dzieciństwa, chętnie kiedyś upiekę z Twojego przepisu, pozdrawiam :)
Mniam! Takie rogaliki i do tego masło orzechowe. O jakie to musi być pyszne!
Wyglądają wspaniale! Zajadałabym się nimi bez końca :)
Ale fajnie Ci się upiekły te rogale, mniam :)