Jerozolimskie bajgle z sezamem
Bardzo polecam te bajgle.
Jest z nimi niewiele wiecej roboty niż ze zwykłymi bułkami, a efekt jest wart pracy włożonej w ich przygotowanie.
Robiłam je juz kilka razy i zawsze znikają w zaskakującym tempie, a robie je zawsze z podwójnej porcji.
Przepis pochodzi z książki „Palestyna” autorstwa Sami Tamimi i Tary Wigley z moimi drobnymi zmianami.
ciasto :
- 250 g maki pszennej 450 – 500
- 250 g mąki pszennej chlebowej 750
- 270 ml wody
- 15 g drożdży świeżych
- 3 łyżki oleju
- 2½ łyzki cukru
- 2 łyzki mleka w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo:
- 1 jajko
- 60 g sezamu
- 2 łyżki mleka lub wody
Do miski wlać wodę. dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać.
Dodać obie mąki, mleko w proszku, sól i proszek do pieczenia.
Ręcznie lub mikserem planetarnym wymieszać wszystkie składniki.
Dodać olej i miksować na średnich obrotach 3 minuty lub wyrabiać ręcznie, aż składniki sie dobrze ze soba połączą i powstanie gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto uformować w kule, włozyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objetość trzeba wyjąć je z miski i podzielic na 6 części po ok. 150 g każda.
Z porcji ciasta formować kule, zawijając ciasto pod spód, a nie tocząc.
Przykryć ścierką i zostawić na 10 minut żeby ciasto odpoczęło.
W środek każdej kulki wbić palec i delikatnie rozciągając uformować bajgla.
Uformowane bajgle układać na papierze do pieczenia. Przykryć ścierką i odstawić na 30 minut.
Piekarnik rozgrzeć do 220ºC.
W dużym płaskim naczyniu rozsypać sezam. W naczniu powinien miescić sie bajgiel.
W małej misce roztrzepać jajko z mlekiem lub wodą.
Bajgle posmarować roztrzepanym jakiem i maczać mokrą stroną w sezamie.
Układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia zachowyjąc odstęp.
Odstawić na 10 minut do odpoczęcia.
Piec ok. 15 minut aż się ładnie zrumienią.
Studzić na kratce.
Po 10 minutach bajgle sa jeszcze ciepłe, ale już się nadają do jedzenia.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.