Puszyste bułeczki

Puszyste bułeczki

Kolejny przepis na bułki.

Mięciutkie i łatwe w przygotowaniu.

Polecam na niedzielne śniadanie, ale oczywiście nie tylko.

  •  450 g mąki pszennej typ 650
  • 275 ml mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

miękkie bułki

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać do nich mleko, wymieszać.

Rozpuszczone drożdże dodac do mąki wymieszanej z solą. Zagnieść ciasto.

Kiedy składniki sie połączą dodać kawałki masła, ponownie wyrobić.

Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, formować płaskie okrągłe bułki.

Ułożyć je na blaszce z piekarnika, wyłożonej papierem.

Między bułkami trzeba zachować odstęp.

Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia.

Wyrosnięte bułki można naciąć.

Piekarnik narzać do 200ºC.

Bułki piec  przez 25 minut.

miękkie bułki

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis, dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

Jak oceniasz ten post?


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *