Puszyste bułeczki

Puszyste bułeczki
10/10 - (2 votes)

Kolejny przepis na bułki.

Mięciutkie i łatwe w przygotowaniu.

Polecam na niedzielne śniadanie, chociaż oczywiście nie tylko.

Jeżeli nie macie pod ręka miękkiego masła, możecie twarde masło rozpuścic i odsudzic i dodac w płynnej formie. Tez będzie dobrze.

  •  450 g mąki pszennej typ 650
  • 275 ml mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

miękkie bułki

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać do nich mleko, wymieszać.

Rozpuszczone drożdże dodać do mąki wymieszanej z solą. Zagnieść ciasto.

Kiedy składniki sie połączą dodać kawałki masła, ponownie wyrobić.

Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, formować płaskie okrągłe bułki.

Ułożyć je na blaszce z piekarnika, wyłożonej papierem.

Między bułkami trzeba zachować odstęp.

Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia.

Wyrosnięte bułki można naciąć.

Piekarnik narzać do 200ºC.

Bułki piec  przez 25 minut.

miękkie bułki

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie jeśli ocenisz ten przepis, dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here