Bürli. Szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową

Bürli. Szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową

Dzisiaj ostatni dzień września. Od rana pada, a ja postanowiłam dodać przepis na bułki, który znalazłam na blogu Kuchennymi drzwiami.

Bułki te były pieczone w ramach wrześniowej piekarni, którą niestety przegapiłam i zobaczyłam ją dopiero kiedy pojawiły się na blogach po upieczeniu. Nie ukrywam, że winogronowa woda drożdżowa bardzo mnie zaintrygowała i chociaż po czasie to postanowiłam je upiec.

Efekt bardzo miło mnie zaskoczył, a woda drożdżowa zostanie w mojej kuchni na dłużej.

Dla porzątku dodam jeszcze, ze przepis pochodzi z bloga Zorry

winogronowa woda drożdżowa:

  • 50 g winogron przekrojonych na połowę
  • 10 g miodu
  • 200 g wody

zaczyn z wodą drożdżową:

  • 150 g wody drożdżowej z winogron
  • 150 g mąki pszennej typ 550

ciasto właściwe:

  • zaczyn z wodą drożdżową
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 260 g wody
  • 2 g świeżych drożdży
  • 13 g soli

Zaczynamy od przygotowania wody winogronowej.

W plastikowej butelce trzeba umiescić wszystkie składniki na 2-3 dni.

Codziennie należy otwierać butelkę i mieszać jej zawartość.

Uwaga w środku zbiera się gaz! 

Po 2 – 3 dniach woda powinna się spienić. Jeśli jednak po tym czasie nic się nie będzie działo wodę trzeba postawić w cieplejszym miejscu.

Teraz czas na zaczyn. 

Do wody dodajemy mąkę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na noc.

Jeżeli ciasto jest zbyt aktywne po 2 godzinach należy wstawić je do lodówki.

Rano zaczyn mieszamy z mąka, wodą i drożdżami i zagniatami czy raczej wyrabiamy robotem przez 4 minuty.

Po tym czasie dodajemy sól i dalej wyrabiamy kolejne 6 minut. 

Ciasto odstawiamy na 90 minut, co 30 minut składając je na blacie posypanym mąką.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 10 równych części. Formujemy z nich bułki i składamy tak aby dwie łączyły się ze soba.

Odstawiamy do wyrośnięcia w zależności od aktywności drożdży może to potrwać od 45 do 75 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 230° C i wstawiamy do niego naczynie z wodą. Jeżeli macie piekarnik z funkcją pary możecie jej użyć.

Bułki pieczemy do zbrązowienia. Wg źrodłowego przepisu 30 minut.

W połowie pieczenia należy uchylić drzwiczki, żeby wypuścić parę. U mnie pieczenie trwało dłużej.

Bürli. Szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową

Smacznego !

ps.

Drożdzowej wody winogronowej jest więcej niż potrzeba do przepisu. Ja to do zostało odstawiłam do następnego dnia. Potem uzupełniłam do potrzebnej wagi zwykłą wodą i zrobilam z tego kolejne bułki. Też wyszły pyszne i nic im nie brakowało.

 

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

 

 

Jak oceniasz ten post?


1 thought on “Bürli. Szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *