Drożdżówki z serem i truskawkami

Drożdżówki z serem i truskawkami
10/10 - (2 votes)

Jakoś tak wyszło, że dzisiaj znowu na słodko.

Moje ulubione połączenie białego sera i truskawek, a wszystko zawinięte w pyszne drożdżowe ciasto.

 

ciasto :

  • 500 g maki
  • 100 g cukru
  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 25 g drożdży

nadzienie :

  • 200 g białego sera
  • 100 g truskawek
  • cukier do smaku

drożdżówki z serem i truskawkami

Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i połączyć z pozostałymi składnikami ciasta.

Zagnieść ręcznie lub robotem ciasto.

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Ja używałam truskawek mrożonych, więc wcześniej rozmroziłam je na sitku. Ważne jest, żeby pozbyć się nadmiaru soku. Jeśli tego nie zrobicie nadzienie może potem wypływać z bułek.

Kilka truskawek można zostawić do dekoracji.

Pozostałe zmiksować z twarogiem i doprawić do smaku cukrem.

drożdżówki z serem i truskawkami

Ciasto podzielić na 12 części.

Z każdej formować kulę i rozwałkować ją tak żeby powstał owal.

Naciąć w dwóch miejscach jak na zdjęciach.

Pośrodku nakładać łyżkę twarożku i zawijać.

Pierwszy brzeg przełożyć przez dziurę z drugiej strony, przy drugim nie jest to konieczne, wystarczy tylko zawinąć. Na środku można jeszcze położyć truskawkę, ja tak zrobiłam.

Bułki położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia.

drożdżówki z serem i truskawkami

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec 25 – 30 minut.

Studzić na kratce.

drożdżówki z serem i truskawkami

Smacznego!

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi również będzie jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 



3 thoughts on “Drożdżówki z serem i truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 512 MB. You can upload: image. Drop file here