Bułki z ziarnami

Pyszne bułki z ziarnami orkiszu, siemienia, słonecznika i sezamu.
- 550 g mąki
- 125 g ziaren suchego orkiszu
- 4 łyżki słonecznika
- 3 łyżki ( 50 g ) ziaren siemienia lnianego
- 2 łyżki ( 20 g ) sezamu ( u mnie czarny )
- 100 g zakwasu żytniego
- 400 ml wody
- 1 łyżeczka ( soli
Ziarna orkiszu zalać wodą i zostawić do namoczenia na kilka godzin. Po tym czasie ugotować. Osuszyć na sicie. Poczekać aż wystygną.
Ze wszystkich składników oprócz soli zagnieść ciasto. Przykryć je i odstawić na 20 – 30 minut. Po tym czasie dodać sól i ponownie zagnieść. Ponownie odstawić, tym razem do wyrośnięcia.
Podzielić ciasto na 16 części. Formować bułki. Powinny być dość płaskie, inaczej w czasie wyrastania i pieczenia powstaną z nich kule.
Ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów miedzy bułkami.
Zostawić do wyrośnięcia.
W wyrośniętych bułkach zrobić rowek, można do tego użyć tępej strony noża, albo patyka do szaszłyków.
Piec w piekarniku nagrzanym do 210 º C przez 25 – 30 minut.
Smacznego :)
Bajecznie smaczne bułeczki :)