Simit czyli tureckie bajgle

Przyzna się wam, że zawsze z ciekawością czekam co będziemy piekli w Piekarni Amber. Kiedy przeczytałam, że w marcu będą to simit bardzo się ucieszyłam. Do ich zrobienia przymierzałam się już od jakiegoś czasu, ale jakoś zawsze odkładałam je na później. Dla tego serdecznie dziękuję Amber i Łucji za to, że właśnie je wybrały na nasze wspólne marcowe pieczenie.
- 650 g mąki
- 220 g wody
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo :
- 1/3 szkl melasy
- 1,5 szkl sezamu
Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 10 części. Uformować z nich kule i odstawić na 15 minut. Po tym czasie z kulek uformować rękami wałki długie na około 70 centymetrów. Zgiąć je w połowie i owinąć dwie części wokół siebie, Końce skleić i uformować koło. Odstawić na 30 minut.
Melasę rozpuścić w ½ szklanki wody i przelać do miski. Sezam uprażyć na suchej patelni ( czasami pomijam prażenie).
Podrośnięte bajgle maczać w rozwodnionej melasie, a potem obtaczać w sezamie.
Piec w 200 º C przez 25 – 30 minut.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Simit na blogach:
am.art kolor i smak
Apetyt na Smaka
Bajkorada
Fabryka kulinarnych inspiracji
Foodnotes
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Moje domowe kucharzenie
nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
POlska zupa
Smak mojego domu
Smakowity chleb
W mojej kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Zrobione z podwójnej porcji a i tak zanikają od razu. Są pyszne bardzo
Wyglądają pięknie i na pewno są mega smaczne. Zapisuje przepis :-)
Są pyszne :)
wyglądają super, ciekawe jak smakują :) dzięki za inspirację, w takim wyplataniu trzeba mieć wprawę :)
To wyplatanie jest w sumie proste. Nie musi być bardzo precyzyjne, a efekt i tak jest dobry :)
I ja się do nich przymierzałam bardzo długo! Cieszę się, że w końcu je upiekłyśmy! :)
Apetyczne i idealne :). Dziękuję za wspólne pieczenie :)
Pracowite, ale wyglądają doskonale!
Super Ci się upiekły :)
Oj tak, ja też jestem zawsze ciekawa „co upieczemy w tym miesiącu” :)
Simit jest wypiekiem idealnym! Pięknie Ci się udał :)
Wyglądają fantastycznie . Pozdrawiam. Ala
Pięknie się prezentują, bardzo apetyczne. Dziękuję za wspólne marcowe pieczenie
Ja też od zawsze ja miałam na liście do upieczenia :)
Miło piec w takim gronie, do następnego!
Ale one świetnie wyglądają! Muszę koniecznie takie zrobić :)
bajgle wyszły wspaniałe :)
Agnieszko-wyszły pięknie :) ach zjadłabym po jeden. Nie udało mi się do Was dołączyć, ciągle ogarniam rzeczywistość po wyjeździe. Do kwietniowej piekarni ;) pozdrawiam
Śmiało mogę powiedzieć, że to jeden z najpyszniejszych wypieków śniadaniowych w moim domu:). Są obłędne w smaku:). Twoje są cudowne … dziekuję za wspólne pieczenie:)
Przepyszne! Wyglądają obłędnie :D
Prawdziwe cudeńka Agnieszko! Super wyglądają..
Świetnie pokazałaś krok po kroku wykonanie. Bardzo ładnie się upiekły :)
Piękne bajgle i super tutorial :)
Dziękuję za wspólne pieczenie!
Dziękuję. Miło było się spotkać przy piekarniku i pozdrawiam :)
Cudownie wyszły :))
Dziękuję :)
Piekarnia mobilizuje. ;)
A tureckie bajgle udały Ci się pięknie!
Mobilizuje i jestem za to wdzięczna, bo nie wiem ile jeszcze bym odkładała, a teraz wiem, że nie takie one straszne i niedługo powtórka :)
Urocze!
Cieszę się, że i Ty miałaś simit w planie.
Razem udało nam się życzenie zrealizować.
Miała o dosyć dawna. Przeglądałam przepisy, ale jakoś nie mogłam się zmobilizować. Dziękuję więc jeszcze raz za marcowe wypiekanie :)
Pięknie oblepione sezamem i na pewno przepyszne! Dzięki za wspólne wypiekanie :)
Również dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)
wspaniale Tobie się upiekły! dzięki ze wspólne pieczenie, pozdrawiam
Miło było wspólnie wypiekać, pozdrawiam i dziękuję :)
Zabieram przepis ze sobą, wspaniałe :-)
Marzena zabieraj, bo warto :)