Ciasto z czarną porzeczką

Ciasto z czarną porzeczką

I dzisiaj znowu trochę słodkiego, trochę kwaśnego.

Kruche ciasto w połączeniu z kwaskową porzeczką i słodką bezą wielu z was z całą pewnością przypadnie do gustu.

Na zachętę dodam, że smakowało nawet tym, którzy podobno nie przepadają za czarną porzeczką.

kruche ciasto :

  • 1,5 szkl ( 250 g ) mąki
  •  0,25 szkl ( 50 g ) cukru
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki ( 50 g ) kwaśnej śmietany

beza :

  • 2 białka
  • 0,5 szkl ( 50 g ) cukru

dodatkowo :

  • ok. 0,5 kg czarnej porzeczki
  • 2-3 łyżki kaszy mannej

przykrytą papierem do pieczeni

Mąkę i cukier wsypać do dużej miski. Dodać masło. Posiekać je na  na mniejsze kawałki.

Dodać żółtka i śmietanę, wymieszać i zagnieść ciasto.

Mały kawałek ciasta odłożyć na bok.

Blaszkę 24 x 24 cm wyłożyc papierem do pieczenia.

Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno formy.

Ciasto w blaszce i odłożony kawałek odstawić na co najmniej godzinę do schłodzenia w lodówce.

Czarną porzeczkę oczyścić i umyć. Osuszyć na sitku. Najlepiej odstawiając na jakiś czas.

Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodać porcjami cukier. Odstawić na czas składania ciasta,

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, posypać kaszą manną.

Na ciasto posypane kaszą manną wyłożyć porzeczki.

Owoce przykryć ubiya pianą z białek. Wyrównać.

Na wierzch zetrzeć ten odłożony na początku i oczywiście schłodzony kawałek ciasta.

Piec w temperaturze 170°C przez ok. godzinę.

Smacznego!

 

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

Jak oceniasz ten post?


5 thoughts on “Ciasto z czarną porzeczką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *