Ciasto z czarną porzeczką

Ciasto z czarną porzeczką

I dzisiaj znowu trochę słodkiego, trochę kwaśnego.

Kruche ciasto w połączeniu z kwaskową porzeczką i słodką bezą wielu z was z całą pewnością przypadnie do gustu.

Na zachętę dodam, że smakowało nawet tym, którzy podobno nie przepadają za czarną porzeczką.

kruche ciasto :

  • 1,5 szkl ( 250 g ) mąki
  •  0,25 szkl ( 50 g ) cukru
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki ( 50 g ) kwaśnej śmietany

beza :

  • 2 białka
  • 0,5 szkl ( 50 g ) cukru

dodatkowo :

  • ok. 0,5 kg czarnej porzeczki
  • 2-3 łyżki kaszy mannej

przykrytą papierem do pieczeni

Mąkę i cukier wsypać do dużej miski. Dodać masło. Posiekać je na  na mniejsze kawałki.

Dodać żółtka i śmietanę, wymieszać i zagnieść ciasto.

Mały kawałek ciasta odłożyć na bok.

Blaszkę 24 x 24 cm wyłożyc papierem do pieczenia.

Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno formy.

Ciasto w blaszce i odłożony kawałek odstawić na co najmniej godzinę do schłodzenia w lodówce.

Czarną porzeczkę oczyścić i umyć. Osuszyć na sitku. Najlepiej odstawiając na jakiś czas.

Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodać porcjami cukier. Odstawić na czas składania ciasta,

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, posypać kaszą manną.

Na ciasto posypane kaszą manną wyłożyć porzeczki.

Owoce przykryć ubiya pianą z białek. Wyrównać.

Na wierzch zetrzeć ten odłożony na początku i oczywiście schłodzony kawałek ciasta.

Piec w temperaturze 170°C przez ok. godzinę.

Smacznego!

 

Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.

Miło mi równiez będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.

 

Rate this post
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes


5 thoughts on “Ciasto z czarną porzeczką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.