Zupa krem z dyni

Za oknem słońce, ale niech was to nie zmyli, czuć już jesień. Jest po prostu zimno. A jak robi się zimno to i chętniej sięgam do sprawdzonych przepisów na zupy. Dzisiaj, również pełna słońca, zupa dyniowa. Ma piękny pomarańczowy kolor i fantastyczny smak. Zachęcam do spróbowania.
- mała dynia hokkaido (ok. 2 kg )
- cebula
- puszka mleka kokosowego
- sok 0,5 – 1 cytryny
- olej
- kumin
- kolendra
- chili
- sól
dodatkowo :
- papryka
- ziarna słonecznika
- siemię lniane
Dynia może tez być inna, jednak hokkaido nie wymaga obierania. Inne gatunki trzeba obrać przed pieczeniem, jeśli się okaże bardzo twarda, można to zostawić na czas po pieczeniu.
Dynie przekroić, wyjąć środek i podzielić na łódki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić olejem i posypać przyprawami. Piec w 180 º C przez 40 – 60 minut do miękkości. Czas pieczenia zależy od gatunku dyni, a nawet od konkretnego egzemplarza.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną w pióra cebulę. Dodać dynię, mleko kokosowe i całość zalać wodą. Wody ma być tyle, żeby była kilka cm nad warzywami. Zagotować. Zmiksować. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Wymieszać i gotowe.
Paprykę pokroić w cienkie paseczki i obsmażyć je na oleju.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Do misek lub na talerze nakładać zupę, na wierzch ułożyć paski papryki i posypać ziarnami słonecznika i siemieniem lnianym.
Smacznego :)
Z mlekiem kokosowym ma wyjatkowy smak. Pycha!
Ta zupa musi być przepyszna ! :) siemię lniane pewnie pomaga w trawieniu :) Słonecznik w zupie.. mniam mniam
Magdalena spróbuj zrobić, jest smaczna i zdrowa :)
Ależ mam teraz ochotę na taką rozgrzewającą zupę:)
Zapraszam :)
Pięknie wygląda. Aż żal, że jeszcze nigdy nie jadłam zupy dyniowej…
Koniecznie spróbuj, dynia daje bardzo dużo możliwości, warto ją w kuchni wykorzystywać :)
Ja mam dzisiaj na obiad taką zupkę. Pysznie ją zrobiłaś :-)
Marzenko, fajnie że i u Ciebie dyniowo :)
Wspaniała zupa.
:)
Świetny pomysł – zwłaszcza z dodatkiem papryki i słonecznika :)
To prawda dodają nie tylko urody, ale i smaku :)