Zupa krem z dyni
Za oknem słońce, ale niech was to nie zmyli, czuć już jesień.
Jest po prostu zimno.
A jak robi się zimno to i chętniej sięgam do sprawdzonych przepisów na zupy.
Dzisiaj, również pełna słońca, zupa dyniowa.
Ma piękny pomarańczowy kolor i fantastyczny smak.
Zachęcam do spróbowania.
- mała dynia hokkaido (ok. 2 kg )
- cebula
- puszka mleka kokosowego
- sok 0,5 – 1 cytryny
- olej
- kumin
- kolendra
- chili
- sól
dodatkowo :
- papryka
- ziarna słonecznika
- siemię lniane
Dynia może tez być inna, jednak hokkaido nie wymaga obierania.
Inne gatunki trzeba obrać przed pieczeniem.
Jeśli dynia jest bardzo twarda i trudno ją obrać, można to zostawić na czas po pieczeniu.
Dynie przekroić, wyjąć środek i podzielić na łódki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Skropić olejem i posypać przyprawami.
Piec w 180 º C przez 40 – 60 minut do miękkości.
Czas pieczenia zależy od gatunku dyni, a nawet od konkretnego egzemplarza.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną w pióra cebulę.
Dodać dynię, mleko kokosowe i całość zalać wodą. Wody ma być tyle, żeby była kilka cm nad warzywami.
Gotować 20 minut.
Zmiksować.
Doprawić solą i sokiem z cytryny.
Wymieszać.
Paprykę pokroić w cienkie paseczki i obsmażyć je na oleju.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Do misek lub na talerze nakładać zupę, na wierzch ułożyć paski papryki i posypać ziarnami słonecznika i siemieniem lnianym.
Smacznego!
Jeśli skorzystałeś z tego przepisu lub masz jakieś pytania zostaw proszę komentarz.
Miło mi również będzie, jeśli ocenisz ten przepis dając mu odpowiednią wg ciebie ilość gwiazdek.
Z mlekiem kokosowym ma wyjatkowy smak. Pycha!
Ta zupa musi być przepyszna ! :) siemię lniane pewnie pomaga w trawieniu :) Słonecznik w zupie.. mniam mniam
Magdalena spróbuj zrobić, jest smaczna i zdrowa :)
Ależ mam teraz ochotę na taką rozgrzewającą zupę:)
Zapraszam :)
Pięknie wygląda. Aż żal, że jeszcze nigdy nie jadłam zupy dyniowej…
Koniecznie spróbuj, dynia daje bardzo dużo możliwości, warto ją w kuchni wykorzystywać :)
Ja mam dzisiaj na obiad taką zupkę. Pysznie ją zrobiłaś :-)
Marzenko, fajnie że i u Ciebie dyniowo :)
Wspaniała zupa.
:)
Świetny pomysł – zwłaszcza z dodatkiem papryki i słonecznika :)
To prawda dodają nie tylko urody, ale i smaku :)